Mobilni telefon, android
Shutterstock
Mobilni telefon, android

Shutterstock

Mobilni telefon, android, Foto: Shutterstock

Ako mobilni telefon nije pravilno zaštićen, osetljive informacije koje dajete određenim veb sajtovima mogu biti u opasnosti. Poslednje što svako želi je da mu ukradu osetljive podatke zbog dugoročnih posedica koje ovo može imati. Želite da svom uređaju pružite bolju sigurnost? Ako je tako, pogledajte korisne savete u nastavku.

Izbegavajte povezivanje na nezaštićene Wi-Fi mreže

Za većinu korisnika pametnih telefona čuvanje mobilnih podataka (interneta) je nešto obavezno. Pogotovo gde je mobilni internet mnogo skup. Ako ne želite da mesečno trošite mnogo novca na mobilni internet, morate pronaći način da sačuvate kupljeni paket koji trenutno imate.

Ne samo da ćete morati da proverite veze na drugim lokacijama kako biste se uverili da su bezbedne, već ćete morati proveriti i kućnu bežičnu vezu. Najbolji način za to je korišćenje Wi-Fi analizatora. Pomoću ovog analizatora možete dobiti informacije o jačini vašeg signala i njegovoj bezbednosti. Ove informacije mogu vam pomoći da s lakoćom poboljšate kućnu bežičnu mrežu.

Podesite zaključavanje telefona

Kada pokušavate da zaštitite telefon, možete da pogledate podešavanja na svom mobilnom uređaju. Savremeni pametni telefoni imaju brojne funkcije koje vam mogu pomoći da izbegnete pokušaje hakovanja.

Mobilni telefon

Alo!/ Rajko Ristić

Mobilni telefon, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Jedna od glavnih stvari koje morate uzeti u obzir kada pokušavate da informacije na telefonu budu bezbedne je postavljanje zaključavanja ekrana. Obično se ova zaštita ekrana aktiviraju ako telefon miruje tokom određenog vremena. Telefon se ponovo može otključati samo ako se unese korisnička šifra, oblik ili otisak prsta.

Ažurirajte programe na vreme

Bez obzira da li imate Android ili Apple uređaj, ažuriranje softvera vašeg uređaja je presudno. Ove softverske ispravke su u većini slučajeva u cilju popravljanja svih sigurnosnih rupa koje su programeri otkrili. Zanemarivanje potrebe za ovim ažuriranjima može dovesti do raznih problema.

Dopuštanje sigurnosnih rupa će olakšati hakerima da se infiltriraju u uređaj. Uz redovne nadogradnje softvera, telefon možete učiniti sigurnim i funkcionalnim sa lakoćom.

Sigurnost telefona je važna. Neki misle da je hakovanje podataka u vezi sa telefonom nešto što se ne dešava često. U stvarnosti su ovi napadi prilično česti. Zbog toga je ulaganje vremena i truda u osiguranje vašeg uređaja od presudne važnosti.