Mobilni telefon, android
Shutterstock
Mobilni telefon, android

Shutterstock

Mobilni telefon, android, Foto: Shutterstock

"Dobio sam poziv da neki ljudi hoće da kupe nešto iz kineske robne kuće, ja sam gledao, ja nisam robna kuća. Tu sam pokušao da shvatim šta se događa, zvali su me više puta, ja sam krenuo da pitam izvinite gde ste našli taj broj, onda sam otišao na sajt kineske robne kuće i krenuo da pozovem ono moj broj tamo", objašnjava Matija Gogić.

"Ja sam išao tamo da gledam nešto da skinem, ali ne mogu da ih pozovem, jer ne postoji njihov broj, samo moj postoji i nazvao bih samog sebe. Pokušavao sam nešto da skidam, nešto tu ja da brišem, ali nisam se baš snašao", dodaje Matija.

Velikim kompanijama, kažu internet stručnjaci, ovakve greške se ne događaju. Unos podataka na gugl mape proverava se nekoliko puta. Pravila su takva da samo onaj ko je podatke pisao, može i da ih menja.

mobilni telefon, punjač

Shutterstock

mobilni telefon, punjač, Foto: Shutterstock

"Ispod tih osnovnih podataka, neposredno ispod njih je sugestija za izmenu na koju može svako da klikne, da unese šta zamera podacima, pa tu i ovaj čovek koji je u stvari ugrožen može da ostavi svoju poruku da je telefon koji je unet njegov privatni telefon, a ne njegove robne kuće", ističe Voja Gašić, stručnjak za informacione tehnologije

Moguće je obratiti se i direktno "Guglu".

"U tom slučaju morate da se obratite podršci 'Gugla' i da tražite izmenu ili brisanje tog podatka. Naravno, morate biti spremni da će vas 'Gugl' pitati da potvrdite tu informaciju da je adresa promenjena ili da je dat vaš broj telefona koji je u vašem vlasništvu, gde opet postoje standradne procedure za proveru takvih stvari", navodi Gašić.

Brojeve telefona prilikom kupovine možemo sami da biramo, prebacujemo iz jedne u drugu mrežu. Neki od njih već su bili korišćeni. Broj koji je deaktiviran bilo na osnovu odluke operatera ili korisnika ostaje na raspolaganju mobilnom operateru.

Ali zakon nije definisao vremenski period koji mora da prođe da bi broj koji se više ne koristi bio vraćen u slobodnu prodaju. Operateri tako imaju svoje rokove, od dva meseca do godinu dana.

PROČITAJTE JOŠ:

Tagovi