Novi Ajfon
Printscreen/YouTube
Novi Ajfon

Printscreen/YouTube

Novi Ajfon, Foto: Printscreen/YouTube

Iak je „Epl“ predstavio svoj trio modela „ajfon 11“ pre samo pet meseci, glasine su se već pojavile na horizontu - špekulacije o predstojećim modelima „ajfona 12“, „12 pro“ i „12 maks“. Međutim, jedan faktor može u velikoj meri uticati na uspeh sledeće serije „ajfon“ telefona, a to je koronavirus.

„Eplovi“ dobavljači u Kini već su isključeni ili rade u ograničenom kapacitetu, što bi moglo uticati na zalihe u septembru, kao i prodaju. Direktor „Epla“ Tim Kuk upozorio je investitore da kompanija ove godine možda neće ispuniti svoje ciljeve za drugi kvartal. U subotu je kompanija zatvorila sve svoje prodavnice izvan Kine.

Bez obzira na to, proći će puno meseci dok se ne približimo predviđenom izlasku „ajfona 12“ ovog septembra. Pored toga što je možda uveo 3D dubinski senzor svojim zadnjim kamerama, kao i nove veličine ekrana, pojavile su se špekulacije da će „Epl“ sa zakašnjenjem uključiti funkciju koja će telefon učiniti konkurentnim: 5G. Ovo ima smisla uzimajući u obzir da je njihov glavni suparnik, „Samsung“, ove godine lansirao tri nova 5G telefona, „Galaksi S20“, „S20 plus“ i „S20 ultra“.

Postoji takođe šansa da će „Epl“ lansirati dugo očekivani nastavak „ajfona SE-a“ (poznat kao „ajfon 9“ ili „ajfon SE 2“) i ranije tokom godine, piše „Si net“.

Novi Ajfon

Printscreen/YouTube

Novi Ajfon, Foto: Printscreen/YouTube

„Ajfon 11“ i „12“ mogli bi izgledati vrlo slično

...Ili vrlo različito?
S druge strane, „Epl“ takođe govori o potpunom redizajnu telefona koji obuhvata i ravne ivice (slično kao novi „ajpedovi“). Ovo bi moglo po podstaći veliku potražnju.

„Ajfon 12A“ mogao bi stići u tamnoplavoj boji
Prošle godine, „Epl“ je predstavio ponoćnozelenu boju „ajfona 11 pro“ i „11 pro maks“. Sviđala vam se nijansa ove boje ili ne, činjenica je da je prodaja nadmašila očekivanja. Ove godine postoji mogućnost da „Epl“ lansira još jednu boju, tamnoplavu.

Novi Ajfon

Printscreen/YouTube

Novi Ajfon, Foto: Printscreen/YouTube

„Ajfon 12“ mogao bi imati i veće i manje ekrane

Jedna od glasina koje kruže već duže vreme je da će „Epl“ predstaviti nove veličine ekrana. Jedan od novih modela mogao bi imati ekran od 5,4 inča (13,7 cm). Od trenutnih modela, „ajfon 11 pro“ ima najmanji ekran – 5,8 inča (14,7 cm). S druge strane, „ajfon pro maks“ mogao bi dostići i 6,7 inča (17 cm), što je za 0,2 inča duže od modela „11 pro maks“ (16,5 cm).

Takođe, pominje se da će ekran raditi na 120 Hz. Većina telefona radi na 60 frejmova po sekundi (60 Hz), ali neki poput „T 7 pro“ rade na 90 Hz. „Rejzer foun 2“ radi takođe na 120 Hz. S većom brzinom osvežavanja ekrana, telefon reaguje brže i listanje sadržaja deluje glađe.

„Epl“ bi ove godine mogao predstaviti pet novih modela

Uz mogućnost novih veličina ekrana, postoje glasine i da će „Epl“ proširiti broj modela. Glasine kažu da se radi o četiri nova modela koja stižu na jesen 2020: Jedan veličine 5,4 inča (13,7 cm), dva od 6,1 inča (15,5 cm) i jedan od 6,7 inča (17 cm). Svi bi imali OLED ekrane.

Trenutni „ajfon 11“ modeli od 5,8 inča (14,7 cm) mogli bi otići u prošlost. Tada bi model od 5,4 inča i jedan od dva modela 6,1 inča bili nešto jeftiniji, pod imenom „ajfon 12“. Oni skuplji modeli bili bi drugi 6,1-inčni model, kao i 6,7-inčni model i zvali bi se „ajfon 12“ pro“ i „12 pro maks“.

...od kojih bi jedan bio „ajfon 9“
Peti model bio bi nastavak modela „ajfon SE“, za koji se govorilo da više podseća na „ajfon 8“. Bilo da ponese ime „9“ ili „SE 2“, ovaj model bio bi prvi „ajfon“ srednje-nižeg cenovnog ranga još od 2016. godine, kada je SE model debitovao s cenom od 399 dolara. U januaru smo mogli videti da je „Epl“ započeo proizvodnju, ali usled pandemije moglo bi doći do odlaganja.

„Ajfon 12“ mogao bi imati 5G opciju (ili ne?)

Drugi je razlog taj što je „Epl“ prestao da radi s vodećim provajderom 5G modema, kompanijom „Kvalkom“ zbog spora s licencom. Dve kompanije su svoje parnice riješile 2019. i potpisale višegodišnji 5G ugovor. Zbog toga je došlo do kašnjenja, u razdoblju kad su konkurenti već izbacili telefone s podržanom 5G tehnologijom.

„Ajfon“ 12 će možda imati 3D dubinski senzor na zadnjoj kameri
Od izlaska „ajfona iks“, sve nove verzije imaju prednje kamere s 3D dubinskim očitavanjem. Poznata i pod imenom „Fejs ID“. Ova osobina omogućava da skenirate svoje lice kako biste otključali telefon ili autorizirali digitalno plaćanje. Pojavile su se glasine da će „Epl“ napraviti još jedan korak u tom pravcu i svoje zadnje kamere takođe opremiti ovom tehnologijom.