laptop
shutterstock
laptop

shutterstock

laptop, Foto: shutterstock

Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga (Hanfa) u četvrtak je upozorila građane da ne nasjedaju na e-mail poruke o velikoj zaradi poznatih osoba, te poručila da se za eventualna ulaganja obrate isključivo ovlašćenim posrednicima.

Hanfa u saopštenju navodi kako građani ovih dana putem e-maila u svoje inboxe dobijaju lažne novinarske članke u kojima se ponovo tvrdi da su poznati hrvatski građani ostvarili veliku zaradu, pa ih se poziva da i oni sami krenu sa ulaganjima.

Hanfa poziva građane da "ne nasedaju na takve e-mail poruke te da se za eventualna ulaganja obrate isključivo ovlašćenim posrednicima, čiji popis mogu pronaći na internet stranicama Hanfe".

U zadnje vrieme, kako napominju iz Hanfe, građanima se učestalo putem e-mali poruka, oglasa na internetu ili izravnim telefonskim kontaktom nudi mogućnost trgovanja finansijskim instrumentima putem internetskih stranica.

Međutim, velikim brojem takvih online trgovinskih platformi upravljaju društva koja za to nemaju ovlaštenje ili koja ne smiju hrvatskim građanima nuditi svoje brokerske usluge, ističu iz Hanfe.

Naglašavaju kako je često reč o društvima koja imaju registrovano sedište na egzotičnim otocima i sličnim područjima poznatim po slabijoj regulaciji.

"Ta se brokerska društva najčešće povezuju sa prevarama i trgovanje putem takvih online platformi izlaže građane visokom riziku da na kraju ostanu bez novca koji su uplatili za trgovanje", isiče se u saopštenju.

Iz Hanfe skreću pažnju na nekoliko činilaca koje treba imati na umu prilikom donošenja ulagačkih odluka.

Laptop Kompjuter

Profimedia

Laptop Kompjuter, Foto: Profimedia

Tako navode da treba saznati tačan naziv brokerskog društva čije se usluge nude i koristiti usluge isključivo investicijskih društava iz evidencije društava kojima je Hanfa dala odobrenje i notifikovanih društava iz EU.

Građani treba da imaju na umu da "laka i sigurna" zarada ne postoji, poručuju iz Hanfe. "Ako je vaš 'broker' vrlo uporan, zove vas po nekoliko puta dnevno i ne prihvata 'ne' kao odgovor i nudi 'priliku koja se događa jednom u životu', vrlo je verovatno rieč o prevari", navode iz Hanfe.

Upozoravaju građane i da ne veruju poveznicama na novinskim portalima, Facebooku i ostalim popularnim stranicama koje "odaju tajnu kako brzo zaraditi na internetu".

Često je reč o poveznicama u kojima poznati Hrvati poput sportista, muzičara ili preduzetnika opisuju kako su zaradili puno novca, navode iz Hanfe te ističu kako se radi se o lažnim člancima na koje se ne sme nasedati.

"Ne uspostavljajte komunikaciju s takvim stranicama i nikako ne uplaćujte novac na njihove račune", poručuju iz Hanfe.

Podsećaju da je Hanfa izdala i brošuru sa savetima kako prepoznati trgovinske platforme koje se povezuju s prevarama, kako komunicirati s osobama koje građane telefonski nagovaraju na trgovanje, kao i opšte savete na šta obratiti pažnju kako građani ne bi bili prevareni i ostali bez svog teško zarađenog novca.

Brošura Hanfe sa savetima može se pronaći na internet stranici i portalu Hanfe namenjenom finansijskoj edukaciji građana "Novac za sutra", navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ: