KOKAIN SLAO ZA EVROPU U FLAŠAMA ZA VINO Nikad objavljene informacije o narko-biznisu ozloglašenog vođe klana "Amerika"
Foto: Alo.rs

Vođa kriminalne grupe „Amerika“ Zoran Jakšić (63), koji je u Peruu osuđen na 25 godina zatvora zbog šverca kokaina, imao je samo jednu želju, a to je da postane „car droge u Južnoj Americi“. Plan mu je propao kada je pokušao da 500 kilograma tečnog kokaina prebaci u Evropu u flašama za vino!

KOKAIN SLAO ZA EVROPU U FLAŠAMA ZA VINO Nikad objavljene informacije o narko-biznisu ozloglašenog vođe klana

Foto: Alo.rs

Zoran Jakšić

Jakšić je poznat kao čovek sa 1.000 lica jer su se prilikom hapšenja kod njega nalazila čak 47 pasoša s različitim identitetima. Argentinski mediji otkrivaju nepoznate detalje o njegovim poslovima i bizarnim načinima na koje se dovijao da bi poslao drogu u Evropu.

KOKAIN SLAO ZA EVROPU U FLAŠAMA ZA VINO Nikad objavljene informacije o narko-biznisu ozloglašenog vođe klana

Foto: Alo.rs

Zoran Jakšić

- Grčki inspektori bili su 2007. na tragu Srbinu Zoranu Jakšiću, šefu najkrvavije grupe na tlu istočne Evrope. Za njim se tragalo zbog trgovine drogom i ubistava drugih narko-bosova. Jakšić je bez problema prelazio granice sa različitim identitetima uprkos upečatljivoj visini od dva metra. Grci su došli u Argentinu jer su presreli Zoranovu komunikaciju. Rekli su se da se Srbin nekoliko godina pre nastanio u Puerto Maderu u seoskoj kući zajedno sa suprugom - navodi portal TN.ar i dodaje šokantne detalje o njegovim poslovima:

Ostavio ženu i ćerku da bi pobegao DEA

Zoran je, bežeći iz Argentine od DEA, ostavio suprugu Slađanu M. i njihovu ćerku rođenu u toj zemlji. Žena je uhapšena, ali je ubrzo puštena na slobodu jer navodno nije imala nikakve veze sa suprugovim mafijaškim poslovima. Inače, u jednom trenutku je čak njegova ćerka data na usvajanje da bi bila na bezbednom.  

- Devojčica je bila pod zaštitom porodice iz Buenos Ajresa, koja se takođe bavila sumnjivim poslovima sa Srbinom - navode mediji.

- Rekli su da su do njega došli zahvaljujući prevari: naterali su ga da veruje da će oni sarađivati u slanju tečnog kokaina u flašama argentinskog vina u Grčku. Službe iz Argentine naredile su praćenje telefona te grupe koju je činilo i nekoliko Peruanaca. Operacija koju je finansirao Jakšić već je bila u toku. Podrazumevala je nabavku broda i kupovinu vinarije u San Huanu. Planirao je da 500 kilograma kokaina prebaci u Evropu. Utvrđeno je da je ta grupa čak poslala jednu flašu vina sa drogom u Španiju koju niko nije primio i vratila se u Argentinu. Učinili su to da bi proverili da li je kamuflirana droga izbegla imigracione kontrole i skenere - tvrde mediji.

KOKAIN SLAO ZA EVROPU U FLAŠAMA ZA VINO Nikad objavljene informacije o narko-biznisu ozloglašenog vođe klana

Foto: Alo.rs

Zoran Jakšić

Planirao filmsko bekstvo iz zatvora

Dok su članovi grupe koju je vodio u Argentini osuđeni na do šest godina, Zoran je naredne godine uhapšen u Barseloni. Kako se navodi, izručen je Grčkoj, ali je 2016. ponovo uhapšen u Peruu. U žižu javnosti je dospeo i 2020. kada je planirao filmsko bekstvo po ugledu na El Čapa. Veruje se da je sa drugim zatvorenim narko-bosom finansirao izgradnju tunela ispod zatvora kako bi pobegao. Uložio je 500.000 dolara. Inače, na ponovljenom suđenju u februaru prošle godine osuđen je na 25 godina zbog pošiljke od 800 kilograma kokaina.

 

Kako navode, detektivi su čak zahvaljujući svedocima saznali da je Jakšić govorio svojim saučesnicima da ima plan da postane „car droge u Južnoj Americi“. Međutim, Jakšić je ubrzo shvatio da je provaljen.

- Reč je o neuspehu koji mu je omogućio da pobegne. Policija je u akciji 2008. zaustavila dve osobe koje su kod sebe male 18 „vekni“ kokaina. Jedan od njih bio je Karlos Romulo Gonzales Gamboa, koji je naveden kao glavni Zoranov snabdevač. Oni koji su sprovodili istragu uplašili su se da će tim hapšenjem izgubiti trag toj grupi. Odmah su izvršene racije na 10 lokacija. U jednoj kući pronađeni su tečni kokain, kokain u prahu i kutije pune flaša vina. Uhapšeno je 14 ljudi, ali srpski gigant je nestao - tvrde mediji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading