STANARI SNIMILI LOPOVA U AKCIJI Pogledajte kako krade cveće ispred zgrade (FOTO)
Alo

Nepunih godinu dana od kada je u akciji „Zelena Srbija“, koju je podržala ambasada Portugalije, oplemenjen prostor ispred stambenog bloka u ulici Pere Segedinca 7 u Kikindi, stanari ove zgrade suočavaju se sa neverovatnom krađom. Mesecima su na meti lopova ili više njih koji bezobzirno kradu ruže ispred stambenog bloka, saksije cveća sa prozora u prizemlju, a ne isključuju da isti kradljivac odnosio garderobu sa terase. Zbog toga se jedan od njih dosetio i ugradio kameru, a ubrzo su svi bili šokirani snimkom u kojem nepoznati muškarac bezobzirno čupa ruže.

Krađa cveća traje od maja ove godine, a ko je nepoznati lopov, otkrili su 3. jula, kada je nedugo pre toga jedan od komšija, koji većinu vremena provodi u Novom Sadu, ugradio kameru. Usledio je šok stanara, jer se na snimku jasno vidi kako muškarac čupa ruže koje su im donirane u kampanji „Zelena Srbija“, uz podršku ambasade Portugalije, 2. juna prošle godine. Sa predstavnicima lokalne samouprave, tada ih je zajednički zasadio Žoao Melo Alvim, zamenik šefa Misije ambasade Portugalije u Srbiji.

 

-Komšija je ugradio kameru koja snima deo njegove terase i prostor ispred, kao i taj deo ulaza i parkinga. Na snimku se jasno vidi kako čovek sa biciklom prilazi i uzima dve ruže koje su zasađene donacijom Evropske unije. Vlada Portugala nas je častila sa 67 sadnica različitih lišćarskih vrsta, drvećem i cvećem. Kada smo videli snimak, bili smo u šoku. Čovek dolazi, čupa dve cele sadnice ruža, ujutru u pola osam, u nedelju. Pošto to nije mogao da uradi na biciklu, sišao je i iščupao. Vidi mu se lik jasno-priča za „Alo!“ rezignirano jedan od stanara N.B.

Zbog male materijalne štete, stanari su odlučili da ne prijave krađu policiji. Kažu da im se ovim činom remeti mir, pa se nadaju da bezobzirni lopov ili više njih neće preći na neka veća krivična dela.

-Iskreno, ne znamo šta dalje da očekujemo, uvek se kreće od nekih sitnica. Zaista je neverovatno, kome trebaju dve saksije cveća, ruže. Nije to velika materijalna šteta, pa zato policiju nismo ni obavestili, ali nama znači i osećamo se loše ovim postupcima. Sutra može da nestane nešto drugo, plašimo se da se ne proširi na neke krupnije i ozbiljnije stvari. Činjenica da nam neko narušava mir, nas uznemiruje. Želimo da ukrasimo svoj stambeni prostor, da se osećamo lepo. Međutim, izgleda da nekome to ne odgovara-kaže N.B.

Od kada su se pre dve godine uselili u zbegličke stanove, stanari ove zgrade suočavaju se sa još jednom neverovatnom krađom.

-Nama koji živimo u prizemlju zgrade dešavaju se neverovatne stvari. Jednom komšiji je sa terase nestala garderoba, baš kad se pripremao za svadbu. I njemu i supruzi odnete su pantalone, bluze, košulje. Drugom je nestalo cveće u saksijama koje držimo na prozoru. Ne smemo ništa da ostavljamo na terasi. Ne znamo šta dalje da preduzimamo, da li da stavljamo rešetke na prozore i na terase, da li treba da budemo kao u zatvoru?-pita se N.B.

Šta bi bio nečiji motiv da krade ruže i saksije sa cvećem, stanarima nije poznato. Kao što im nije jasna činjenica da se oko zgrade stalno kreću neke nepoznate osobe.

-Ovuda stalno prolaze neka nepoznata lica, ne znam šta im je toliko ovde zanimljivo-kaže naš sagovornik.

Dodatnu im brigu, kaže, zadaje i to što je stambeni blok u Pere Segedinca 7 jedini koji nema rasvetu u Kikindi. Iz lokalne samouprave dobili su uveravanje da će to biti rešeno.

25 izbegličkih porodica

U stabenom bloku u ulici Pere Segedinca živi 25 izbegličkih porodica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kojima su svečano uručeni ključevi od stanova krajem januara, pre dve godine. Stanovi su građeni prema Regionalnom stambenom programu, „Potprojekat 2“. Finansiran je sredstvima Evropske unije koja je najveći donator, zatim SAD, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading