SAMO JE JEDAN MALOLETNIK DOBIO ZATVORSKU KAZNU 2021. GODINE Evo šta se tada tačno dogodilo
Foto: Printscreen

Maloletni počinioci krivičnih dela nisu krivično odgovorni do 14 godine, dok se od tog razdoblja do punoletstva dele na mlađe i starije maloletnike, a shodno tome kreću se i kazne. Statistika krivičnih dela koja su počinili maloletnici 2022. godine još nije dostupna, a ukupan broj krivičnih prijava prema maloletnim učiniocima krivičnih dela u 2021. godini je 2.513. Broj podnetih predloga veću za izricanje krivičnih sankcija je 1.749, dok je broj maloletnika kojima su izrečene krivične sankcije 1.383, što je za 12 odsto više u odnosu na 2020. godinu.

U 2021. godini, prema maloletnim učiniocima krivičnih dela primenjeni su vaspitni nalozi: u 180 slučajeva vaspitni nalog je primenio javni tužilac za maloletnike, a u 79 slučajeva sudija za maloletnike. U istoj godini, za tri maloletnika je izrečena kazna maloletničkog zatvora.

Dostupna statistika pokazuje broj krivičnih dela koja su počinili maloletnici u periodu od 2012, a zaključno sa 2021. godinom. Ono što je primetno je da broj učinjenih krivičnih dela opada - 2012. godine maloletnici su počinili 3.913 krivična dela, a 2021. godine 2.513 krivičnih dela.

Najviše dela maloletnici su počinili protiv imovine, života i tela i protiv javnog reda i mira i pravnog saobraćaja. Godine 2012. počinjeno je 2.238 krivičnih dela protiv imovine, 451 delo protiv života i tela i 546 krivičnih dela protiv javnog reda i mira i pravnog saobraćaja, dok su 2021. godine počinjena 1.263 krivična dela protiv imovine, 349 protiv života i 271 delo protiv javnog reda i mira i pravnog saobraćaja.

Kada su u pitanju krivična dela protiv života i tela, u koja se ubrajaju ubistva i nanošenje telesnih povreda, više počinilaca pripada grupi mlađih nego starijih maloletnika. Prema statistici, mlađi maloletnici počinili su 155, a stariji 129 takvih krivičnih dela.

Tokom 2021. godine došlo je do tri ubistva, 55 teških telesnih povreda, 260 lakih telesnih povreda, 25 učestvovanja u tuči i šest ugrožavanja opasnim oruđem pri tuči i svađi.

Sva tri ubistva počinili su dečaci, i to jedan od 15 godina i dvojica stara 17 godina. U nanošenju teških telesnih povreda učestvovali su i dečaci i devojčice - to krivično delo počinilo je 54 dečaka i jedna devojčica. Od te dece teške telesne povrede nekom je nanelo 12 dečaka starosti 14 godina, sedam dečaka i jedna devojčica koji su u trenutku izvršenja krivičnog dela imali 15 godina, kao i 53 dečaka i sedam devojčica od po 16 godina i 27 dečaka i četiri devojčice koji su imali 17 godina.

Lake telesne povrede nanelo je 238 dečaka i 22 devojčice i to 78 dečaka i devet devojčica koji su u tom momentu imali 14 godina, 35 dečaka i dve devojčice sa navršenih 15 godina, 53 dečaka i sedam devojčica starosti 16 godina i 27 dečaka i četiri devojčice koje su u trenutku nanošenja povreda imale 17 godina.

U tučama je prošle godine učestvovalo 25 dečaka, dok devojčice, prema statistici, nisu počinile to krivično delo. Četiri dečaka imala su 14 godina, njih četvorica 15, deset tinejdžera napunilo je 16 godina, a njih sedmorica 17. Najmanje njih počinilo je krivično delo ugrožavanje opasnim oruđem pri tuči i svađi. U pitanju je šest dečaka, od kojih je jedan u trenutku izvršenja dela imao 14 godina, dvojica su imala 16, a trojica 17 godina.

Protiv maloletnika su 2012. godine izrečene 2.302 presude, dok je taj broj za 2021. godinu iznosio 1.383 sankcije. Kada su u pitanju tri krivična dela koja su se pokazala kao ona sa najviše počinilaca, 2012. godine je za krivična dela protiv imovine doneto 1.316 presuda, dok je za 2021. godinu ta brojka prepolovljena i iznosi 635 presuda. Za krivična dela protiv života i tela 2012. godine donete su 263 presude, a 2021. godine 181. Kada su u pitanju krivična dela protiv javnog reda i mira i pravnog saobraćaja, 2012. godine osuđeno je 329 lica, dok je za 2021. godinu ta brojka 141.

Starijim maloletnicima izrečena je 131 kazna protiv života i tela i to pet presuda za ubistva, 45 za teške telesne povrede, 51 za lake telesne povrede i 12 za učestvovanje u tuči. Jedna osoba osuđena je na maloletnički zatvor na više od šest meseci, a do dve godine za ubistvo. Izrečena je jedna mera pojačanog nadzora od strane roditelja, usvojioca ili staratelja, kao i tri mere pojačanog nadzora uz dnevni boravak u odgovarajućoj ustanovi za vaspitanje i obrazovanje.

Ubistvo je počinio jedan dečak od 14 i dva dečaka od 15 godina.

Kada su u pitanju mlađi maloletnici, doneto je tri presude za ubistva, 22 za nanošenje teških telesnih povreda, 35 za lake telesne povrede i osam za učestvovanje u tučama. Jedna osoba koja je počinila ubistvo dobila je presudu u vidu mere pojačanog nadzora, a dve vaspitno-popravni dom.

Ubistvo su počinila četiri dečaka uzrasta 16 i jedan dečak uzrasta 17 godina.

Šta kada maloletnici nisu krivično odgovorni?

Kako je ranije za Telegraf.rs objasnila rukovodilac Odeljenja za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nataša Dubak, u slučajevima, kada su krivično neodgovorna lica, na primer, nanela neku štetu, telesnu povredu, delima protiv imovine, ili se radi o posedovanju ili preprodaji psihoakvitnih supstanci, tužilaštvo obavezno o tome obaveštava Gradski centar za socijalni rad radi preduzimanja mera iz svoje nadležnosti i o preduzetim radnjama dostavlja izveštaj tužilaštvu. Retko se dešava u praksi, ali je moguće protiv roditelja krivično neodgovornog deteta pokrene parnični postupak za naknadu štete.

Najteži slučajevi su, kako je rekla, oni sa elementima nasilja poput ubistava, teških telesnih povreda, kao i preprodaja ili uživanja opojnih droga.

- Maloletnici se brane u skladu sa savetom svojih advokata. Maloletni izvršioci krivičnih dela u krivičnom postupku uvek moraju da imaju branioca, advokata. Ne posedujemo statistiku o broju maloletnih povratnika, ali najviše ih ima kod već pomenutih krivičnih dela protiv imovine - rekla je Dubak.

Ona je istakla da je zavet za roditelje da imaju veću kontrolu nad kretanjem i ponašanjem svoje dece.

- Takođe je važno da oba roditelja imaju usaglašene vaspitne stavove. Ukoliko primete problem kod deteta treba da se odmah obrate Gradskom centru za socijalni rad - dodala je.

Istakla je da je neophodno da se snizi granica krivične odgovornosti sa 14 na 12 godina, s obzirom na povećan broj krivičnih dela koja čine krivično neodgovorna lica, odnosno mlađi od 14 godina.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading