SUMORNA STATISTIKA PORODIČNOG NASILJA U SRBIJI Žrtve ne prijavljuju počinioce zbog ovih devet stvari
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Od početka 2023. godine u Srbiji je od ruke muževa ili emotivnih partnera stradalo čak 17 žena. Ove zločine niko nije uspeo da spreči, a zadatak pred nama je da ove neuspehe ne ponovimo i da ne strada nijedna više.

Poslednji slučaj ubistva žene, u ovom slučaju bivše parnerke, zadesio je prošle nedelje Novi Sad kada je momak V. R. (34) ubio I. R. (27), a onda i sebe.

Prema izjavama stručnjaka država ima mogućnost da kazni dečaka-ubicu - Alo.rs

Zakon o sprečavanju

U periodu crnila za Srbiju, kada se njeni građani nose sa najvećim gubicima, kada su dečak (13) i mladić U. B. (21) za dva dana oduzeli 18 mladih života, nasilje nad ženama ne miruje, a Srbija je juče, 18. maja, obeležila Dan sećenja na žene žrtve nasilja. Ovaj dan, inače, se obeležava već sedam godina, koliko dugo se primenjuje i Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

Statistički podaci, nažalost, nisu ohrabrujući, a prema podacima MUP četiri su vida porodičnog nasilja, u okviru kog je najčešće ono prema pripadnicama nežnijeg pola.

- Najčešći oblik prijavljenog nasilja je psihičko, zatim fizičko, ekonomsko i seksualno nasilje. Najčešće mesto gde se prijavljuju događaji u okviru porodičnih odnosa je porodična kuća i stan. Nasilje se najčešće dešava u vremenskom periodu od 12 do 24 časova. Najčešće sredstvo izvršenja najtežih krivičnih dela u okviru porodice su nož, zatim vatreno oružje i fizička snaga - kaže izvor za beogradski medij.

Teško povredio suprugu, sa njima bila i ćerka - Alo.rs

Najčešći razlozi zbog čega žrtve ne prijavljuju nasilje u porodici su strah od osobe koja vrši nasilje, stid i sramota zbog nasilja kome su izložene, nemaju gde da odu, strah od osude i odbacivanje od strane porodice i okoline, materijalna zavisnost od drugih, strah šta će biti sa njima nakon prijavljivanja nasilnika, plaše se da će im biti oduzeta deca i nepoverenje u rad dršavnih institucija i organa.

Podneto 1.309 prijava

Zaključno sa ubistvom u Novom Sadu, od početka godine, ubijeno je 17 žena u porodično-partnerskim odnosima, a iz oblasti porodičnog nasilja i partnerskih odnosa ukupno je izvršeno 1.309 krivičnih dela. Ukupan broj učinilaca je 1. 242, od čega je 115 učinilaca ženskog pola i 1. 127 muškog pola. Ukupan broj oštećenih lica je 1. 467 (1.108 lica ženskog pola i 359 lica muškog pola).

Zabrane prilaska

Izrečeno skoro 10.000 hitnih mera

Policija je reagovala u gotovo 10.000 slučajeva nasilja u porodici za prva četiri meseca ove godine.

- U periodu od 01.januara do 25. aprila, na teritoriji Republike Srbije iz oblasti porodičnog nasilja i partnerskih odnosa ukupno je izrečeno 9.376 hitnih mera. Od tog broja 2. 926 hitnih mera privremeno udaljenje učinioca iz stana i 6.450 hitnih mera privremena zabrana učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj. Prekršeno je 655 mera. Ukupan broj prijavljenih događaja sa elementima nasilja u porodici je 8.570 - podaci su policije.

Pomoć

Prijavite nasilje, može i anonimno

U Operativnom centru MUP Republike Srbije otvorena je telefonska linija 0800 100 600 koja je besplatna i dostupna 24 časa, na koju se prijavljuju događaji nasilja u porodici na nivou cele Srbije, kao i na telefon 192.

Nasilje se može prijaviti lično u prostorijama institucije, telefonom, pismeno, putem pošte ili putem mejla. Prilikom prijavljivanja nasilja, prijavilac može ostati anoniman i u svakom slučaju prijava će biti razmatrana, piše Kurir.

Poražavujaća statistika za prvih pet meseci 2023. godine

9. 376 hitnih mera izrečeno

6. 261 produženja hitne mere

655 prekršenih mera

1. 309 krivičnih dela

1. 260 krivičnih prijava

1. 242 počinioca

1. 467 oštećenih lica

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading