BIA
Foto: Alo/Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

Prema informacijama medija, on je zainteresovanoj strani prosleđivao podatke o broju vojnika u Vranju, stanju u jedinicama, kao i šta sve oni koriste od oružja i opreme. Dostavljao im je i kadrovsku šemu bezbednosnih organa. Takođe, referisao je i o političkoj situaciju na jugu zemlje.

Kako prenose izvori, Bosilegrađani su prilično zbunjeni jer Lj. G. poznaju kao dobrog komšiju, oca dveju ćerki, koji osim osnovnog posla u Centru kulture ima i prodavnicu u ovom pograničnom mestu. Osumnjičenom se stavlja na teret da je pripadnicima strane organizacije saopštio tajne vojne podatke, koji mogu da prouzrokuju štetne posledice za bezbednost, odbranu i vojne interese zemlje. On je uz krivičnu prijavu radi saslušanja juče priveden Glavnom javnom tužiocu u Višem javnom tužilaštvu u Vranju.

Hapšenje je usledilo posle kontinuiranog rada BIA, VBA, Policijske uprave Vranje i Višeg javnog tužilaštva u Vranju na ovom slučaju, a bezbednosni eksperti pretpostavljaju da će uslediti još privođenja.

- Zahvaljujući ozbiljnom radu naših službi i institucija, prilikom nedavnog hapšenja hrvatskog diplomate Hrvoja Šnajdera pala je i cela mreža njegovih saradnika, pa je logično očekivati da će isto i sada sa bugarskom agenturom u Srbiji - smatra Ljuban Karan, penzionisani pukovnik Konraobaveštajne službe. - Hapšenje bugarskog špijuna, neposredno posle proterivanja hrvatskog agenta Šnajdera ukazuju da je Srbija na meti velike i intenzivne obaveštajne operacije velikih NATO službi koje su za sakupljanje podataka i uticaj na događaje u našoj zemlji angažovale, kao podizvođače, satelitske službe sa Balkana.

Karan podseća da je BIA sakupila nesporne dokaze da je Hrvoje Šnajder, donedavno prvi sekretar u Ambasadi Hrvatske u Beogradu, kontaktirao sa srpskim političarima, privrednicima, novinarima, aktivistima NVO sektora radi špijunaže i vrbovanja. Zbog kršenja Bečke konvencije koja reguliše diplomatsko konzularne odnose on je proteran, a 14 osoba sa kojima je kontaktirao završilo je na saslušanju.

Pukovnik Karan podeća da hrvatska tajna služba od početka devedestih ne prestaje sa agresivnim delovanjem prema Srbiji, ali da je agentura Bugraske aktivirana posle dvadesetak godina mirovanja ili delovanja niskog intenziteta.

- S obzirom na to da su i hrvatski i bugarski špijuni istovremeno intenzivirali rad pred izbore u Srbiji, stvari treba shvatiti ozbiljno. Oni su samo izvođači radova mnogo većeg igrača, NATO saveza, a Bugarska tradicionalno zabija Srbiji nož u leđa kada je naša zemlja pod pritiskom velikih sila. Obratite pažnju na formulu koju horski ponavljaju zapadni zvaničnici da je Srbija podložna "malignom ruskom uticaju", koga treba da se oslobodi. To je u stvari prikrivena pretnja da su oni spremni da nas "oslobode" ukoliko to ne učinimo sami. Na njihovo nezadovoljstvo, BIA i ostale službe i institucije pokazuju da su spremne i sposobne da reaguju.

Balkanska platforma

Intenziviranje obaveštajnog delovanja prema Srbiji pukovnik Ljuban Karan objašnjava geopolitičkim potresima:

- Posle izbijanja arapsko-izraelskog rata, očigledno je da Ukrajina ne može biti platforma za prodor na Istok i osvajanje Rusije. Ona će biti primorana da potpiše neko primirje, a Alijansa traži platformu na kojoj će koncentristi snage. Balkan bi bio idealan, ali joj smetaju Srbija i Republika Srpska, koje su "eksponenti malignog ruskog uticaja".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading