VIKENDI POGUBNI ZA MLADE U Srbiji prošle godine 127 mladih poginulo u saobraćajnim nesrećama
Foto: MUP Srbije

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović istakao je da mladi najčešće stradaju kad voze vikendom posle izlazaka u klubove i to u nesrećama sa više žrtava, jer nemaju dovoljno iskustva.

„Oko 20 odsto ili svaka peta mlada osoba od 15 do 30 godina koja je izgubila život u saobraćajnim nesrećama nije ni imala vozačku dozvolu i to je veliki problem i zbog toga upozoravamo roditelje da ne dozvoljavaju deci da upravljaju motornim vozilom dok ne polože vozački ispit”, rekao je Stamatović.

On je za Tanjug precizirao da mladi starosti od 17 do 20 godina stradaju najčešće zbog neprilagođene brzine, a oni od 20 do 30 godina zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

Stamatović je rekao da je i svaki drugi stradali motociklista osoba starosti od 15 do 30 godina.
„Mladi su ugrožena kategorija učesnika u saobraćaju i to je razlog zbog čega usmeravamo aktivnosti ka njima, kako bi im skrenuli pažnju na rizična ponašanja u saobraćaju”, naveo je Stamatović.

Na tribini je učenicima licnu priču preneo Slaviša Savić koji je od posledica saobraćajne nesreće ostao nepokretan.

„U srednjoškolskom uzrastu i kasnije kada postanu vozači, mladi veruju da mnoge stvari nisu tačne, na primer da pojas ne može da ih zaštiti, da čak naprotiv može da im nanese štetu, što je zabluda”, rekao je Savić i dodao da nisu ni svesni da brzina od 50 km/h nije samo brojka, već stvar zbog koje mogu u par sekundi da izgube život.

Jedan od njih zatekao jezivu scenu na trotoaru: Evo šta kažu o krvavom kumovskom sukobu! - Alo.rs

Učenicima se obratio i profesionalni vozač Nikola Miljković i poručio da ako žele da voze brzo to usmere na auto staze, a ne na ulice, jer će tada videti koliko ne znaju da voze brzo i šta može da im se desi.

Opština Palilula organizuje niz aktivnosti koje su usmerene na upoznavanje mladih sa saobraćajnim propisima u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja.
„Na osnovu više pokazatelja u prethodne četiri godine došli smo do toga da je veliki broj mladih stradao ili je povređen u saobraćajnim nezgodama i zbog toga smo organizovali tribinu „Um na drum” sa ciljem da kroz radionice i predavanja učenicima podignemo svest o bezbednosti u saobraćaju”, istakao je član opštinskog veća Aleksandar Кaradžić, prenosi Tanjug.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading