BANKAR IZ NIŠA IDE U ZATVOR NA 5 GODINA Aleksandar ojadio klijente za četvrt miliona evra
Foto: Alo/Alo/Masonari Josida

Apelacioni sud u Nišu potvrdio je presudu Višeg suda kojom je Aleksandar Arsenijević (35) iz tog grada osuđen na četiri godine i 10 meseci jer je klijente banke u kojoj je bio zaposlen oštetio za oko 240.000 evra.

On je proglašen krivim zbog produženog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica.

Istovremeno, Apelacioni sud je potvrdio i oslobađajuću presudu Zoranu Stojkoviću (65), klijentu banke, kome je na teret bilo stavljeno da mu je u jednoj transakciji pomogao u izvršenju ovog krivičnog dela.

Žalbe na presudu Višeg suda uložile su sve strane – i Tužilaštvo i Arsenijević i njegov branilac, ali ih je Apelacioni sud odbio kao neosnovane i prvostepenu presudu potvrdio u celosti.

Kako je "Blic" pisao, Arsenijević je optužen da je od 18. juna 2014. do 9. novembra 2016. godine u više navrata razročavao oročene devizne i dinarske štedne uloge, neovlašćeno otvarao dinarske račune, sa štednih računa podizao dinare i evre koji su mu isplaćivali blagajnici.

sa računa klijenata podizao od 1.000 do 63.500 evra 

Bankar je sa računa klijenata podizao od 1.000 do 63.500 evra i ukupno uzeo 196.560 evra i 5.345.392 dinara. Kada je prvi slučaj otkriven nalazio se u Grčkoj na moru, odakle je došao rekavši da nije imao nameru da beži.

Pred sudom se pravdao da se ne oseća krivim a odbranu je izneo tek na poslednjem ročištu, pre davanja završnih reči, navodeći da je bio "primoran, zastrašivan i ucenjivan" od strane osobe čiji identitet ne sme da otkrije, da podiže novac sa računa klijenata, da ništa od toga nije zadržao za sebe i da se "mnogo kaje zbog svega".

- Trebalo je ranije da razmišljam svojom glavom, a ne da dovedem sebe i svoju porodicu u ovu situaciju - rekao je Arsenijević pred sudom dok se pravni zastupnik banke, koja je obeštetila svoje klijente, pridružio krivičnom gonjenju i naveo da ističu imovinsko-pravni zahtev.

Više javno tužilaštvo u Nišu zatražilo je u završnici suđenja kaznu od najmanje pet godina i tri meseca zatvora ističući da je Arsenijevićeva odbrana izneta radi izbegavanja krivične odgovornosti.

Ceneći olakšavajuće i otežavajuće okolnosti Apelacioni sud je zaključio da je prvostepeni sud pravilno ocenio sve okolnosti imajući u vidu i težinu izvršenog krivičnog dela i optuženog osudio na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i 10 meseci.

Istovremeno, Arsenijeviću je izrečena mera bezbednosti zabrane vršenja dužnosti u vezi sa poslovima platnog prometa u trajanju od pet godina od dana pravnosnažnosti presude, s tim da se vreme provedeno na izdržavanju kazne ne uračunava u vreme trajanja ove mere.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading