TRI MILIONA EVRA KRILI U BURIĆIMA Alo! otkriva sve detalje hapšenja članova Balkanskog kartela (FOTO)
Foto: Alo/Foto: MUP Srbije

U Tužilaštvu za organizovani kriminal juče su počela saslušanja pripadnika Balkanskog klana, koji se sumnjiče da su učestvovali u međunarodnoj trgovini narkoticima. Policija je u četvrtak u istorijskoj akciji „Izi“ u nekoliko gradova u Srbiji uhapsila 13 članova ovog klana zbog šverca više od sedam tona kokaina. U njihovim stanovima i garažama pronašla je arsenal oružja, luksuzne satove i automobile vredne dva miliona evra, ali i više od 2,7 miliona evra u kešu, koji su bili sakriveni u tri plastična burića i zakopani ispod poda!

Pretresom 35 objekata u Beogradu, Nišu, Loznici, Subotici i Zrenjaninu nađene su i dve snajperske puške, kao i tri automatske puške, automatski pištolj, četiri pištolja, bomba, četiri prigušivača, 24 detonatorske kapisle, pet uređaja za daljinsko pokretanje detonatora, 13 paketa plastičnog eksploziva, optički nišan, više stotina komada municije različitog kalibra, perike, silikonske maske i novac za koji se sumnja da je stečen prodajom droge. Pretresom je zaplenjeno 15 luksuznih automobila BMW, „mercedes“, „audi“ i „mini kuper“, ali i više skupocenih satova „roleks“, čija je vrednost procenjena na oko dva miliona evra.

Ministar Gašić: Borićemo
se još jače protiv kriminala

Ministar policije Bratislav Gašić čestitao je policajcima na uspešnoj akciji, kojom je presečena jedna od najvećih kriminalnih organizacija na Balkanu.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova će svim raspoloživim kapacitetima i u saradnji sa svojim pouzdanim međunardonim partnerima nastaviti još snažniju, odlučniju i intenzivniju borbu protiv svih oblika organizovanog kriminala – rekao je Gašić.

Sumnja se da su pripadnici ovog kartela učestvovali u švercu pošiljki s više tona kokaina koje su stigle u Evropu iz Kolumbije, Brazila, Ekvadora, ali i preko zapadne Afrike kao logističkotranzitne podrške.

- Pet tona kokaina zaplenjeno je na Arubi u Holandskoj Antili, 12 tone u Hasetlu u Belgiji, kao i 743 kilograma zaplenjenih u Roterdamu u Holandiji. Dokazi o njihovoj umešanosti u šverc pribavljeni su analizom aplikacije Skaj, koju je izvršila srpska policija - navode u policiji.

Zaplenjeno u akciji

- dve snajperske puške

- tri automatske puške

- automatski pištolj

- četiri pištolja

- bomba

- četiri prigušivača

- 24 detonatorske kapisle

- pet uređaja za daljinsko pokretanje detonatora

- 13 paketa plastičnog eksploziva

- optički nišan

- više stotina komada municije različitog kalibra

- perike

- silikonske maske

- automobili

- satovi

Kao vođe zloglasnog kartela označen je Mladen Lazarević iz Niša, zvani Mladenče, navodni član pljačkaške bande „Pink panteri“, čije se ime pominjalo na suđenju klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Njega je, navodno, trebalo da ubiju po nalogu šefa kavačkog klana Radoja Zvicera, ali su na kraju odustali od te namere. Najbliži saradnik mu je, sumnja se, bio pokojni Milan Ljepoja, inače njegov kum, kog su likvidirali upravo članovi klana Belivuk-Miljković u takozvanoj klanici u Ritopeku.

Uspešna saradnja sa DEA i Evropolom

Srpska policija je i tokom prethodnih godina direktno učestvovala u više akcija vezanih za krijumčarenje velikih količina kokaina. Jedna od njih je akcija „Kostarika/Familija“ 2019 i 2020. godine, kada je u saradnji sa više evropskih država, DEA, carinom Hongkonga na tri kontinenta zaplenjeno ukupno preko tone kokaina.

Naši policajci učestvovali su i u akciji „Majorka/Ibica“ 2021. godine, kada je u saradnji sa više evropskih država i DEA zaplenjeno 2,8 tona kokaina.

Pomenute akcije su rađene u koordinaciji sa Evropolom, a srpska policija je učestvovala u hapšenju svojih državljana kako na našoj teritoriji, tako i u inostranstvu.

Mesto na čelu bande je s njim navodno delio Miroslav Starčević, zvani Deda i Đeneral, o kom su svedoci okrivljeni takođe pričali na suđenju Belivukovom klanu. Prema dokazima iz optužnice koju je protiv njega podiglo tužilaštvo u Crnoj Gori, on je preko kriptovane aplikacije Skaj bio u direktnoj komunikaciji s Radojem Zvicerom, koji ga je oslovljavao sa „Vuče“.

Gradovi u kojima je vršen pretres

- Beograd

- Niš

- Loznica

- Subotica

- Zrenjanin

Uhapšen je i „pink panter“ Dragan Đorđević Gaga, koji je bio uhapšen i 2008. posle spektakularne pljačke dragulja u Dubaiju, a koju je navodno organizovao pokojni Ljepoja. U toj pljački navodno je učestvovao i Lazarević. Lisice su stavljene i Gligoriju Peljeviću (73), kog je ruka pravde takođe sustigla 2015. godine u Madridu, kada su zaplenjene 3,5 tone kokaina.

Na spisku uhapšenih su i M. J., M. M., D. N., I. C., R. R., M. R., V. S., M. P. i Lj. L. Dvoje se nalaze u zatvorima u inostranstvu, u Holandiji i Peruu, jedan osumnjičeni je u pritvoru u Nišu, a četvoro je u bekstvu.

Hapšenja i u Belgiji i Holandiji

Osim 13 uhapšenih u Srbiji, dva pripadnika kartela nalaze se u zatvorima u Holandiji i Peruu, sedam ih je uhapšeno u Belgiji 2021. godine, a jedan je dolijao u Holandiji u 8. maja ove godine.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading