Hašim Tači
Printscreen
Hašim Tači

EPA/JERRY LAMPEN

Hašim Tači, Foto: EPA/JERRY LAMPEN

S druge strane, Albanci sa KiM i iz dijaspore prikupljaju novac za njihovu odbranu, a iz budžeta lažne države Kosovo za tu svrhu je izdvojeno više miliona evra.

Tako Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići, Redžep Seljimi, kojima se sudi za najteža krivična dela, ali i Saljih Mustafa, Nasim Haradinaj i Hisni Gucati, kojima se na teret stavlja da su zastrašivali svedoke, na svom računu mogu imati po hiljadu i po, odnosno ukupno deset i po hiljada evra.

Ovaj podatak razbesneo je mnoge „OVK donatore“ koji za odbranu i finansiranje pritvorenika u Hagu mesečno izdvajaju ogroman novac.

Naši izvori iz Prištine, koji su bliski udruženju „Veterani OVK“, kažu da su mnogi donatori besni zbog bahaćenja Tačija, Veseljija i ostalih optuženih u Hagu.

- Posebno ih je razljutilo to što oni taj novac troše na klasično bahaćenje. Donatori su zapretili da će prestati da ih finansiraju ukoliko ne budu skromniji - ističu naši izvori.

Sedmorica uhapšenih pripadnika OVK borave u delu zatvora koji se zove „Haglanden“ i tamo uživaju poseban tretman. Iznos od hiljadu i po evra oni ne mogu imati u kešu, ali im je taj novac na raspolaganju na posebnom računu, sa kojeg mogu vršiti plaćanja. Objekti u kojima kupuju se nalaze u okviru pritvorske jedinice, ali oni mogu pazariti i u lokalima koji se nalaze van zatvora.

Tako, na primer, Hašim Tači u željenom restoranu u Hagu može naručiti ručak ili večeru, koja će mu biti isporučena u ćeliji. Sve to, kao i dostavu, platiće novcem koji dobija od svojih donatora. Novac Tači i ostali mogu trošiti i na druge stvari, kao što su odeća, obuća, knjige, cigarete i tompusi, kompjuterska oprema, telefonski pozivi.

Njima novac u maksimalnom iznosu od 500 evra po uplati može poslati bilo ko, a za to nije potrebna nikakva dozvola. Za veće iznose je potrebno odobrenje suda. Ono što je posebno zanimljivo, haški pritvorenici novac, koji dobijaju od donatora na posebnom računu, mogu slati članovima svoje porodice. Oni, takođe, novac u maksimalnom iznosu od 150 evra mogu uplaćivati na zajam, kao i svojim cimerima.

Tri sata u ljubavnoj sobi

Pritvorenici u Hagu imaju pravo na teretanu, biblioteku i svakodnevnu šetnju. Pored toga, osobe koje ih posećuju mogu da posluže hranom, kolačima i sokovima. Sa supružnicima mogu boraviti tri sata u „ljubavnoj sobi“, a na to imaju pravo na tri meseca. Novcem koji im je na raspolaganju mogu kupovati dnevne i nedeljne novine, društvene igre, suvenire i sve ono „što nije u suprotnosti sa Pravilnikom“.