Aljbin Kurti
Tanjug
Aljbin Kurti

Tanjug

Aljbin Kurti, Foto: Tanjug

Aljbin Kurti, bivši premijer privremenih prištinskih institucija i lider pokreta Samoopredeljenje, nazvao je sporazum između Beograda i Prištine postignut u Beloj kući „sporazumom koji stvara „četvrtu Jugoslaviju“, prenosi „Gazeta ekspres“.

Kurti smatra da se ta nova Jugoslavija stvara kroz područje „mini-Šengena“, koje će Beogradu omogućiti ekonomsku hegemoniju nad Albancima na KiM i u Albaniji, navodi „Kosovo onlajn“.

- Kosovski Albanci i Albanci u toj „četvrtoj Jugoslaviji“ biće samo potrošači srpske robe i nadati se da će putarine dobiti od srpskih kamiona. Zato što će naši proizvođači ostati nezaštićeni - kazao je on u obraćanju članovima Glavnog odbora Samoopredeljenja.

Prema njegovim rečima, premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti potpisao je najveće ustupke koje je Priština učinila Beogradu u periodu posle sukoba.

- Srbija je izborila punu rehabilitaciju pred svetom - rekao je Kurti i dodao da „decenijama srpski predsednik nije išao u Belu kuću“. On je dodao da Hoti loše radi posao i da unižava međunarodni položaj Prištine.

Vladimir Marinković

Tanjug / Filip Krainčanić

Vladimir Marinković, Foto: Tanjug / Filip Krainčanić

Narodni poslanik Vladimir Marinković kazao je za „Alo!“ da je Kurti političar zarobljen u prošlosti i starim sukobima.

- On apsolutno ne shvata da su „mini-Šengen“ i vašingtonski sporazum podjednako dobri za sve narode koji budu učestvovali u procesu ekonomskog zavoja i pune implementacije politike slobodnog protoka ljudi, roba i kapitala. Njega su Amerikanci prepoznali kao faktor sukoba, za razliku od predsednika Vučića, koji je uspeo da potpuno preokrene situaciju i za kratko vreme osnaži bilateralne odnose između Srbije i SAD na taj način da Srbija postaje glavni partner Amerike u ovom delu Evrope i gde Amerika pomoću DFC, Eksport-import banke i USAID-a planira da investira ogromna sredstva i ojača našu ekonomiju, a samim tim i geopolitički položaj naše zemlje - kazao je on i dodao da je vreme Kurtija i sličnih političara prošlo.

- Mi se nadamo da će Albanci shvatiti i prihvatiti činjenicu da su saradnja i stabilnost preduslovi za bolji život svih građana, a ne večito traženje tački razdora i neslaganja - poručuje Marinković.

Komentari (8)

Lekar

28.09.2020 07:53

Neće Srbija da vas proguta nego će da vas ispljune. Predugo ste u želucu, od vas se jedino dobija čir i gastritis.

Goran

28.09.2020 09:59

Koliko Kosovski politicari ne misle na svoj narod. To je neverovatno.

CARDAK

28.09.2020 10:11

Pa vi ste davno u STOMAKU SRBIJE I NEMA STA DA VAS GUTAMO.DA VAS ZVACEMO MOZE TO JE NESTO DRUGO!

Dragan

28.09.2020 11:48

Jel se vi borite da narod zivi lepse i bolje ili da vi mozete da sticete za sebe a narod "KO GA JE** ". Pokusajte malo da nemislite samo MRZNJOM prema Srbiji i Srbima KOSOVO I METOHIJA JE AUTONOMNA POKRAJINA PRIZNATE DRZAVE SRBIJE . Kurti mozak tebi Haradinaju i Taciju je zlocinacki i mislite samo na ubijanja i unistavanje Srba i sve sto je Srpsko

MALI PERICA

28.09.2020 12:11

sami ste krivi terali ste inat celom zapadu sta ste na kraju ocekivali. pritom sateliti svih zemalja vas nadlecu i vide kakva ste drzava i vlast . napravili ste mafijasko kriminalnu zemlju .zanima vas samo trava i oruzije. sta ste vi mislili. Stvarate naoruzane formacije. stvarate strah i teror. imate srece sto nas nije svet pustio da vas okupiramo ,i svaku kucu pretresemo i granicu sa albanijom zatvorimo a svako bez licne karte u albaniju..... SAD PLACITE

Dragan

28.09.2020 12:21

Jos 1980 godine Siptarski teroristi su pucali i ubijali Srpske policajce. Kurti vi ste OSVAJACKA TERORISTICKA VOJSKA KOSOVA OVO IME STO STE DALI SAMI SEBI JE GLUPOST . Kosovo i Metohija je odvajkada bila Srpska teritorija,gde ste bili kad su 1389 vojevali Srbi protiv Turaka na Kosovu Polju. Vi ste tada bili na planini PROKLETIJI I ZIVELI U DIVLJIM PLEMENSKIM ZAJEDNICAMA. Kurti nauci pravu istoriju , a ne pisete kako vama odgovara cak ste bili i pravoslavne vere. Jedino je Tacijev deda bio izdajn

Ami

28.09.2020 18:02

@Dragan - Pa Dragen nicija nije do zore gorila pa nece ni vasa

dd

28.09.2020 16:58

Ima i gore, da ih proguta crna gora ili jos gore, albanija