Albanci, Priština
Tanjug/Predsedništvo
Albanci, Priština

Tanjug/Predsedništvo

Albanci, Priština, Foto: Tanjug/Predsedništvo

On je za Kosovo online rekao da razmena teritorija ili model dve Nemačke nisu opcija, već da je prema deklaracijama visokih zvaničnika SAD glavni cilj pregovora Beograda i Prištine međusobno priznanje.

"Krajnje je vreme da region ide napred, a dok se ne reše odnosi Prištine i Beograda nema prosperiteta Zapadnog Balkana", ocenio je Peci.

Kada je u pitanju uloga SAD u dijalogu Beograda i Prištine, Peci kaže da i nakon predstojećih izbora u SAD očekuje istu posvećenost nastavku dijaloga kao i do sada.

SAD, Donald Tramp

Tanjug/AP

SAD, Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

"Mislim da će dijalog potrajati više od Trampovog mandata i mi ne znamo ko će biti idući predsednik, pregovori će se voditi najmanje još godinu dana, a već tada ćemo imati novu administraciju u Vašingtonu. I ako dođe Bajden ja mislim da se politika prema Kosovu i Srbiji neće promeniti", ocenio je on.

Peci tvrdi da Srbija jeste stara drzava, ali da nije završila svoju modernu državnost i treba da definiše svoje granice, a da takozvano Kosovo nema puni međunarodni legitimitet, bez čega nema budućnost.

"Budućnost sada ekskluzivno zavisi od volje lidera u Prištini i u Beogradu da li hoće da uđu u EU ili hoće da ovo ostave kao veliki nerešeni problem za buduće generacije", kazao je Peci.

Komentari (1)

Trig

10.08.2020 14:28

Samo sanjajte,siptari.