Vladimir Putin
Ilustracija
Vladimir Putin

Ilustracija

Vladimir Putin, Foto: Ilustracija

Strane same treba da se sporazumeju, a kontraproduktivni su forsiranje "definitivne normalizacije", nametanje unapred pripremljenih recepata i vremenskih okvira", kaže Bocan -Harčenko.

On je rekao i da je "Rusija opredeljena za razvoj saradnje po širokoj lepezi pravaca" i da "ključan značaj tome daje poverljiv politički dijalog na najvišem nivou".

Harčenko smatra i da EU, koju je Generalna skupština UN ovlastila da posreduje u dijalogu između Beograda i Prištine, treba nepristrasno i efikasno da ispunjava svoje obaveze i da nastoji da se ostvare ranije postignuti dogovori, koje, dodaje, danas kosovski Albanci otvoreno ignorišu.

"Podržavaćemo sve napore koji će pomoći Beogradu i Prištini da postignu čvrsto, održivo i obostrano prihvatljivo rešenje. Kao što je u više navrata naglašavao predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, Rusija će se složiti samo sa onim rešenjem koje će zadovoljiti Srbe koji brane svoja zakonita prava na KiM", kaže ambasador Bocan-Harčenko.

Ističe da Rusija nikad nije sprečavala namere balkanskih zemalja, uključujući Srbiju, da se pridruže EU.

"Važno je da to ne nanese štetu našim bilateralnim odnosima", viđenje je ambasadora Harčenka.

U tekstu u časopisu "Napredak" ruski ambasador govorio je i o politici Beograda prema Moskvi i naveo da Rusija visoko ceni odgovornu, suverenu politiku Beograda usmerenu ka očuvanju vojne neutralnosti. Važnu etapu predstavlja sklapanje rusko-srpskog međuvladinog Sporazuma o saradnji u borbi protiv terorizma, u junu ove godine.

Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu delotvorno doprinosi uklanjanju posledica elementarnih nepogoda, radi na razminiravanju, organizuje pripreme spasilaca i vatrogasaca, dodao je ambasador Ruske federacije u Beogradu.

Komentari (1)

Dobi

19.10.2020 16:29

Jasno, glasno,koncizno, iskreno i bez uvijanja postovani gospodine Harcenko, sto se ne bi reklo za onog ko to pitanje treba da resi,taj sve nesto uvija, zapomaze, pravi od sebe mucenika i velikog pacenika a apsolutno nista ne uradi za 8 godina, od njegove drame i samohvalisanja muka je vec i ulicnim dzukelama-kucicima.