Aleksandar Vučić
Tanjug/Dragan Kujundžić
Aleksandar Vučić

Tanjug/Dragan Kujundžić

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

„Izašli su sa zahtevima o uzjamnom priznanju, članstvu Kosova u UN, a tek onda će se baviti nestalima i pitanjem štete. Ako je to suština, onda je sve besmisleno“, kaže šef srpske države

Albanci odbili sastanak u nedelju, jer Tači u ponedeljak putuje u Hag

- Albanska strana izašla je sa zahtevima koje smo pažljivo zapisali. Traže očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova, ustava Kosova, uzajamno priznanje, članstvo u UN, da ostale zemlje EU prizaju Kosovo, a tek onda će se baviti nestalima i pitanjem štete. Ako je to suština, onda je sve besmisleno - naveo je predsednik Vučić, koji je istakao da je spreman da razgovara o poboljšanju odnosa, ali neće biti razgovora o priznavanju ultimatuma.

- Zahvalan sam evropskoj posvećenosti rešavanju problema i spremni smo na razgovore. Očekujemo nastavak dijaloga u četvrtak, ali očigledno da ćemo imati mnogo posla i teških zadataka. Imamo u nedelju video-konferenciju, a onda i nastavak dijaloga.

Na pitanja novinara, Vučić ocenjuje da su Francuska i Nemačka bile korektne, ali da treba imati u vidu da su priznali nezavisnost Kosova.

- Oni razumeju našu poziciju, Merkel i Makron su iskusni političari i znaju šta je realno, a šta ne. Od njih dvoje nismo bili izloženi pritiscima i trudio sam se da na hrabar način odgovorim na ultimatume. Mislim da su Makron i Merkel to razumeli.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Vučić kaže da, koliko je razumeo, ide se u dijalog pod pokroviteljstvom EU i vođstvom Lajčaka, ali mu nije jasno ko će se sa albanske strane pojaviti na dijalogu.

Evo šta su Albanci tražili, a Vučić odbio

1. Očuvanje teritorijalnog integriteta takozvane države Kosovo
2. Očuvanje takozvanog ustava Kosova
3. Trajno uzajamno priznanje
4. Članstvo Prištine u UN
5. Da druge zemlje EU priznaju nezavisno Kosovo

„Ne mešam se u odnose SAD i EU“

Na pitanje da li su SAD umešale prste, Vučić kaže da ne želi da se meša u odnose SAD i EU. Ističe da je danas naveo šta je sve srpska strana ispunila iz Briselskog sporazuma.

- Rekli su da ZSO nije u skladu sa njihovim ustavom, a potpisali su ga 2013. godine. Ako to nisu u stanju da ispune, onda ne znam šta jesu. Počelo je, biće teško.

„Moramo da razgovaramo“

- Moraćemo da razgovaramo, ali nije lako razgovarati s nekim ko živi van realnosti. Kad kažu da im je cilj da se ukine Rezolucija 1244, mi pitamo šta je tu srpski interes, oni kažu: „Pa ne znamo“... U svakom sučaju, nije lak period pred nama, ali borićemo se i čuvaćemo zemlju - rekao je Vučić.

 

 

 

Komentari (2)

Nes

11.07.2020 11:09

Koji ultimatum , to su puste želje.

arsa

11.07.2020 13:09

Pa nisu siptari neka vele sila pa da nas ucenjuju nekim ultimatumom.Ne razumem ovakve izjave.Takvim izjavama samo im dajemo krila da nastave sa takvim ponasanjem.Pre bi trebalo da Srbija da ultimatum Siptsrima ili nasilno sprovodjenje rezolucije 1244.