Aljbin Kurti
EPA
Aljbin Kurti

EPA

Aljbin Kurti, Foto: EPA

Premijer kosovskih privremenih institucija Aljbin Kurti izjavio je da će voditi kosovsku stranu u razgovorima sa Beogradom u nastojanju da se postigne konačni mirovni sporazum i izrazio spremnost da razgovara sa srpskim zvaničnicima, bez obzira da li se zvanični Beograd izvinjava za, kako kaže, genocid na Kosovu.

"Sedeću za stolom sa Srbima i ako se ne izvine", rekao je Kurti sinoć u emisiji "Rubikon" na KTV i naveo da se u prošlosti mogao sastati sa visokim srpskim zvaničnicima, ali da nije, jer, kako kaže, "oni nisu došli".

Rekao je da je za istim stolom, na događaju koji je organizovao Institut Istok - Zapad i koji je održan početkom decembra, trebalo da bude sa srpskom premijerkom Anom Brnabić, ali da ona nije prisustvovala, preneo je Kosovo onlajn.

Kurti je dodao i da još jedno suočavanje, sa Aleksandrom Vučićem, nije uspelo zbog, kako je naveo, predsednika Srbije.

"Trebalo je da budemo za istim stolom na radnoj večeri sa visokim zvaničnicima SAD i Nemačke u Berlinu, ali predsednik Srbije nije došao. Bilo je u Moskvi", tvrdi Kurti.

"Davno sam iskazao spremnost, oni su ti koji nisu došli", rekao je Kurti.

Govoreći o dijalogu sa Beogradom, Kurti je rekao da treba sagledati okvir u kome će se odvijati dijalog i ocenio da aktuelna srpska vlada nema legitimitet za ponovno pokretanje dijaloga jer tek treba da budu sprovedeni izbori.

"Istinski dijalog za rešavanje problema ne vidim da može biti sproveden bez legitimiteta Vlade Srbije, jer će tamo biti izbora", rekao je Kurti.

On je rekao i da "Srbija nije prioritet broj jedan, niti broj dva".

"Ja sam u predizbornoj kampanji obećao druge stvari. U mnogim aspektima Kosovo je normalnija država od Srbije. Zalagaću se svim svojim sposobnostima da to zaista i postignem. Ne razmišljam o tome da nas Srbija prizna", rekao je Kurti.