ubica i njegov prijatelj
Printscreen
ubica i njegov prijatelj

Printscreen

ubica i njegov prijatelj, Foto: Printscreen

Predsednik Trobojke Vaclav Klaus Mlađi, sin bivšeg češkog predsednika Vaclava Klausa starijeg, distancirao se od reklame.

- Ovo nije zvanični plakat Trobojke. Nije ga odobrilo ni lokalno ni centralno odeljenje. Imamo na hiljade registrovanih pristalica, ogroman broj njih nikada nije bio politički angažovan. Među njima su lekari, nastavnici, direktori škola, vlasnici restorana, privatni preduzetnici, studenti i penzioneri. Pozivam sve da se fokusiraju u kampanji na zaštitu naših vrednosti i prezentaciju našeg programa, a ne na napad na konkurente - napisao je on na Fejsbuku.

Plakat je prokomentarisao i sam Švarcenberg.

- Nisam ga još uvek video, ali prihvatam to sa humorom i neću preduzeti nekakve korake - izjavio je on za list "Lidovki".

Tzv. Kosovo ─ veštačka tvorevina

O plakatu je diskutovao i Lukaš Beličko, član odeljenja Trobojke u Srednjočeškom kraju.

- Želeo bih najpre da istaknem da se ne radi o zvaničnoj kampanji Trobojke. Ni regionalno rukovodstvo ni predsedništvo nisu je odobrile. Ovo je privatna akcija lokalnog odeljenja partije. Natpis je, naravno, ekspresivan i pomalo loš. Uostalom, zapitajmo se da li je to što je napisano barem delimično istinito. Hašim Tači je bivši šef OVK-a, na čijoj savesti leži masakr Srba i trgovina njihovim organima. A Karel Švarcenberg je vrlo aktivno podržao nastanak države, na čijem čelu su takvi kriminalci. To je činjenica - rekao je član Trobojke.

Ali nije li ovo previše agresivna preizborna kampanja?

- Da, slažem se. Ona je agresivna. Izbegao bih takve formulacije i dobro je što je Vaclav Klaus Mlađi na nju odreagovao upravo na taj način - smatra Belička.

Uostalom, član Trobojke nema nameru da štiti Tačija.

- Tzv. Kosovo je veštačka tvorevina. U stvari je to nesposobna država, kojom vladaju mafija i ratni zločinci. Nastala je zahvaljujući privatnim poslovnim interesima Medlin Olbrajt, Veslija Klarka i drugih - rekao je Belička.