ITALIJANSKA NOVINARKA: "Kosovo je crna rupa i bure baruta"

Ona Srbima na KiM poručuje da je Kosovo Srbija, a da je Srbija srce Evrope.

OVK, UČK, Šiptarski teroristi
OVK, UČK, Šiptarski teroristi, Foto: Shutterstock

Stanje nastalo kao posledica nastanka jedne nelegitimne države, nepriznate od znatnog dela sveta, nedostatak vladavine prava i pravde, izostanak priznanja zločina tzv. OVK i NATO, odsustvo istrage i istine za oko 2.000 nestalih Srba, čini da Kosovo i dalje predstavlja crnu rupu i bure baruta, ističe italijanska novinarka i pisac Marija Lina Veka.

Veka, koja se 20 godina bori za istinu o Kosovu, u intervjuu za Kosovo onlajn kaže da je prvi put na KiM stigla 1999. godine, posle bombardovanja.

- Stigla sam u Peć i postavila jedno prirodno i veoma jednostavno pitanje, budući da sam se našla u jednoj autonomnoj pokrajini Republike Srbije ''gde su Srbi?, pošto od njih nije ostala ni senka… - priča Veka.

Ona smatra da je Kosovo veoma daleko od mira, jer nema mira bez pravde.

Veka je jedan od pokretača peticije za poništavanje odluke Vlade Italije o priznanju samoproglasene nezavisnosti Kosova, odnosno zahteva da parlament ponovi razmotri priznanje jer je, prema njenom mišljenju, postojanje nelegitimne države u centru Evrope neprihvatljivo.

- Parlament do sada nije preduzeo nikakve radnje po tom pitanju, pod izgovorom vanredne zdravstvene situacije, usled pandemije korona virusa - kaže Veka.

Marija Lina Veka
Marija Lina Veka, Foto: PrintscreenYoutube

Ona je objavila četiri knjige o KiM, u kojima je opisala više od 100 sudbina ubijenih, nestalih Srba i potresna svedočenja o trgovini organima. Veka navodi da je između 300 i 500 Srba žrtve vađenja vitalnih organa, namenjenih međunarodnoj trgovini.

- Za mnogim kidnapovanim i zarobljenim smo tragali sve dok je to bilo moguće, dok je postojala nada sa su živi. Svi znaju. Svi ćute. Mnogima je u interesu da sakriju ono što se dogodilo, zato što je odgovornost međunarodnih organizacija, institucija, politike i javnosti toliko velika da bi rasvetljavanje, bilo vrlo zabrinjavajuće po takozvanu “mirovnu misiju” , koja je, u stvari, sve drugo sem mirovna - naglašava italijanska novinarka.

Veka ocenjuje da nikome nije u interesu da zatraži odgovornost koja bi mogla da bude enormna na institucionalnom nivou i postavlja pitanje gde su bile Ujedinjene nacije, KFOR i međunarodna policija dok se dešavala veoma dobro organizovana trgovina ljudskim organima.

Ona, takođe, smatra, da je Dik Marti mnogo učinio, ono što je bilo moguće, ali kad je njegov mandat istekao on objektivno nije mogao da uradi više.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine i o posrednicima dijaloga imenovanih od EU i SAD, Veka kaže da nema dijaloga ako se ne dela radi istine i pravde i ako se ne krene od pretpostavke da je Republika Kosovo nelegitimna i da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.

Italijanska novinarka je prepričala i događaj kada je sa karabinjerima otišla u Vitinu, gde su preostali malobrojni Srbi sa pomesnim parohom. Pre nego što su stigli u tu malu srpsku enklavu, zaustavili su kombi i prišlo im je mnogo albanske dece tražeći slatkiše i voćne sokove. Ona je, međutim, primetila decu koja su ostala po strani i samo posmatrala, ništa nisu tražila. Pitala je karabinjere šta se događa, na šta su oni rekli da su to Srbi i da ne žele ništa.

- Pogledala sam ih, bili su mršavi, ponosni, pedantno obučeni, vaspitani. Otac Dragan mi je objasnio da bi, uzeli nešto, ako bi prihvatila nešto zauzvrat, nešto na poklon za uspomenu. Tako i beše, ja sam dobila uskršnja jaja, a oni su dobili nešto slatkiša. Eto, tog dana sam shvatila suštinu srpske kulture, civilizacije, istorije - navodi Veka.

Govoreći o žrtvama među italijanskim vojnicima Kfora na KiM usled posledica osiromašenog uranijuma, ona kaže da je to veliki skandal i da nastavlja da se bori za razotkrivanje tog zločina.

- Četiri parlamentarne komisije daju za pravo vojnicima, stotine sudskih odluka u korist vojnika koje još nisu sprovedene, naspram Ministarstva odbrane - ističe italijanska novinarka.

Ona Srbima na KiM poručuje da je Kosovo Srbija, a da je Srbija srce Evrope.

Povezane vesti

 • Korisnik: Srboljub
  30/07/2020 - 20:03
  Da je više ovako plemenitih ljudi !
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi