Avdulah Hoti, Dušan Janjić, Aljbin Kurti
Printscreen / EPA / AP
Avdulah Hoti, Dušan Janjić, Aljbin Kurti

Printscreen / EPA / AP

Avdulah Hoti, Dušan Janjić, Aljbin Kurti, Foto: Printscreen / EPA / AP

On je u utorak uveče saopštio spisak ministara koje će uvrstiti u vladu.

Na listi je Driton Seljmanaj predložen za potpredsednika vlade, Agim Veljiu za ministra unutrašnjih poslova, Arban Abraši za ministra za infrastrukture, Anton Ćuni za ministra odbrane, Vljora Dumoši za ministarku kulture, omladine i sporta, Armend Zemaj za ministra zdravlja, Hikmete Bajrami za ministra finansija i Besian Mustafa za ministra poljoprivrede.

O tome smo razgovarali sa Dušanom Janjićem, analitičarom i članom Foruma za etničke odnose Srbije.

Dušan Janjić

Printscreen / Youtube

Dušan Janjić, Foto: Printscreen / Youtube

Hoti je deo školovanja proveo u Britaniji, što nije tajna, a Janjić objašnjava da je to na kraju i produkt jednog političara koji je mnogo obrazovaniji nego njegov prethodnik Aljbin Kurti.

- Kod njega se sve zna, da je deo studija završio u Britaniji, počeo u Prištini, obrazovan čovek, bio je ministar finansija, uspešan. Vidim da je doveo neke svoje ljude u vladu... Kada se pogleda ceo sastav vlade, to je profil koji odgovara Hotiju i koji će načiniti tim koji može da uradi posao. To što nas najviše interesuje, jesu obećanja, deblokiranje dijaloga i da se radi oko srpske zajednice opština - objašnjava za Alo.rs Janjić.

Da je vlast u velikom problemu, nije tajna. Sve ono što je gradio Kurti mora da se "renovira" na drugačiji način, kako prema Srbiji, tako i prema drugim zemljama koje se mešaju u odnos Beograda i Prištine.

Avdulah Hoti

Printskrin: Youtube/Gazeta Expre

Avdulah Hoti , Foto: Printskrin: Youtube/Gazeta Expre

- Imaju mnogo velike probleme: Prvi, samo nasleđe Kurtija koje može da destabilizuje političku scenu, drugo, imaju nasleđe krize, pandemije kovid-19 kojim se Kurtijeva vlada nije najbolje nosila. Tek treba da snime sve rizike. Problem loše ekonomije, gde učestvuje i odluka o taksama, zato je skočila cena, pao je promet, jer su izvozili u Srbiju oko 25 miliona godišnje. I na kraju, pored svega, moraju da zadovolje zahteve Amerikanaca i Evropljana. Istini za volju, imaju podršku Amerikanaca, jer su skupili hrabrosti da smene Kurtija. Opredelili su se za saradnju sa EU, ni ona im neće okrenuti leđa. Doduše, imaće problem sa međunarodnom zajednicom zbog dela onih koji podržavaju Kurtija, jer neki žele da Grenel ne uspe.

Janjić dodaje da je Hoti mnogo iskusan kao političar i dosta smireniji, pa će samim tim i pristup prema našoj politici biti mnogo korektniji nego što je do sada bio slučaj.

Grenel

EPA

Ričard Grenel, Foto: EPA

- Jeste, naravno, on je takva ličnost. Imao je ozbiljne probleme, neko drugi bi imao više jeda i mržnje prema Srbiji, ali ne i on. Prošao je političku torturu kao vrlo mlad student, on to nema. Iznenađujuće je koliko je jaka ličnost i ne leči tu frustraciju. Sposoban je da stvari vezane za Srbiju gleda objektivno, ne iz perspektive Kurtija. Vrlo je pogodan u smislu kompromisa, da pravi sadržinske dogovore. Što se tiče opredeljenja da Kosovo bude nezavisno, on se tu prema stavu ne razlikuje od drugih Albanaca, to mu je misija - nacionalni zadatak. Ipak spada u one političare koji shvataju da to još uvek nije moguće, ali će ostati na tom putu bez sumnje. On je dobra ličnost u teškom vremenu - zaključio je Janjić.