SKOVAN PLAN Bajden menja politiku Amerike prema Kosovu! Ovo je 7 ključnih tačaka

Bajden najavljjuje velike promene.

Džo Bajden
Džo Bajden, Foto: Tanjug/AP

Kandidat za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden objavio je plan od nekoliko tačaka, gde je otkrio da će se videti odnosi Amerike sa Kosovom i Albanijom.

Prema njegovim rečima, nezavisnost Kosova je nepovratna i u skladu sa međunarodnim pravom, izveštava Klan Kosova.

Takođe je ukazao da je podržao NATO intervenciju 1999. godine za oslobađanje Kosova.

Bajden je naglasio da će, ako postane predsednik, zaustaviti neuravnoteženi pristup aktuelnog predsednika Donalda Trampa u vezi sa Kosovom i Srbijom.

Bajden se obavezao da će raditi u partnerstvu sa Evropskom unijom na revitalizaciji dijaloga između Srbije i Kosova sa ciljem stabilizacije, pravednog rešenja i sveobuhvatnog sporazuma koji poštuje teritorijalni integritet Kosova i postiže puno uzajamno priznanje.

Insistiraće na tome da se, kako se navodi, pravda za ratne zločine sprovodi bez straha i zahtevaće punu i brzu odgovornost za nestale tokom nedavnog rata na Kosovu, uključujući braću Bitići.

Bajden će, kako je navedeno u dokumentu, ohrabriti EU da ispuni svoje obećanje da će građanima Kosova odobriti liberalizaciju viznog režima i da preduzme dalje korake za unapređenje integracije Kosova u EU, uključujući Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, prenosi Kosovo onlajn.

Bajden u dokumentu "Vizija za odnose sa Albanijom i Kosovom" govori o svojim planovima za buduće odnose na Balkanu i navodi da je kao senator branio interese Kosova kada je fokus sveta bio negde drugde i podržavao njegovu nezavisnost za koju kaže da je nepovratan proces, piše prištinski portal Reporteri.

Bajden se obavezao da će raditi u partnerstvu sa Evropskom unijom na revitalizaciji dijaloga između Beograda i Prištine, sa ciljem stabilizacije, pravednog rešenja i sveobuhvatnog sporazuma koji, kako je naveo, "poštuje teritorijalni integritet Kosova i postiže puno uzajamno priznanje".

Takođe je najavio da će insistirati na tome da se pravda za ratne zločine sprovodi bez straha i zahtevati punu i brzu odgovornost za nestale, uključujući braću Bitići, prenosi Reporteri.

U dokumentu je navedeno da će Bajden "ohrabriti" EU da ispuni svoje obećanje da će građanima tzv. Kosova odobriti liberalizaciju viznog režima i da preduzme dalje korake za unapređenje integracije tzv. Kosova u EU, uključujući Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Bajdenov pristup rešenju problema sa Kosovom
Bajdenov pristup rešenju problema sa Kosovom, Foto: klankosova.tv

Povezane vesti

 • Korisnik: SRBIJA TRAMP
  18/10/2020 - 16:30
  Šta ceš ti da menjaš gnjido vidiš da si grobaru slopate pobego!"
 • Korisnik: arsa
  18/10/2020 - 12:38
  Pa ne znam šta je ovde novo.Više puta ponavljan uslov međusobnog priznanja, poštovanje ''teritorijalnog integriteta Kosova'', bla bla....Nisam siguran da ćemo i od Trampa mnogo više dobiti.
 • Korisnik: DEKI
  18/10/2020 - 12:22
  Dobićeš vlast kao što će Đilas u srbiji mašta radi svašta
 • Korisnik: Никола Узелац
  18/10/2020 - 12:04
  Бајден је bide (n)
 • Korisnik: Bane
  18/10/2020 - 11:36
  On je dementan i zreo za ludnicu. Ukoliko ga izaberu, to će biti definitivan kraj Amerike.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi