Isis
Profimedia
Isis

Profimedia

Isis, Foto: Profimedia

Brojna istraživanja relevantnih međunarodnih organizacija upozoravaju na bujanje ekstremizma u južnoj srpskoj pokrajni i sve veći broj onih koji podržavaju ovu ideologiju.

Javnosti se ostao nepoznat podatak da je krajem februara jedan Albanac u Kosovskoj Mitrovici nožem napao srpskog mladića, a da je tokom saslušanja uzvikivao „Alahu ekber“ i pozivao se na terorističke organizacije Al Kaida i Al Nusra koje ratuju na Bliskom istoku.

Ovo je takozvana Kosovska policija izbacila iz svog zvaničnog izveštaja o događaju, ali je informacija uspela da procuri zahvaljujući dobro obaveštenim izvorima koji su upoznati sa detaljima saslušanja.

- Muškarac albanske nacionalnosti A. Š (24), koji je pre mesec i po dana napao srpskog mladića M. M. (26) u blizini Tehničke škole na severu Kosovske Mitrovice, ubrzo je uhapšen pod sumnjom da je počinio krivično delo ubistvo u pokušaju. On je na saslušanju uzvikivao „Alahu ekber“ i pretio Al Kaidom, Al Nusrom i drugim terorističkim organizacijama, kaže naš izvor.

Ranije istraživanje Centra za bezbednosne studije pokazuje da opasnost od terorizma preti i od onih koji nikada nisu ratovali, ali i od onih koji su bili na ratištima na kojima ISIS deluje. Raste broj onih koji u poslednjih godinu dana različitim kanalima odlaze u Siriju. Njih na KiM vrbuju radikalizovani imami, ali i drugi pojedinci. Procena je da je nedavno u Siriju i Irak otputovalo deset osoba sa KiM, Severne Makedonije i Albanije.

Sa ovih ratišta na KiM se vratilo samo 150 osoba, a nekoliko desetina se tamo još uvek nalazi. Mnogi od njih su u tamošnjim zatvorima. Oko sto osoba sa KiM ubijeno je u sukobima.

Među najopasnijim borcima na ratištima na Bliskom istoku bili su Fitim Ljadrovci i Lavdrim Muhadžeri.

- Na Kosovu želim da stvorim Islamsku državu i rado ću umreti za nju na tom putu, govorio je Ljadrovci.

U južnoj srpskoj pokrajni posebno su od nadirućeg radikalizma ugrožene srpske sredine. Bezbednosne službe ranije su osujetile više planiranih napada čije su mete trebalo da budu objekti i građani u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici. Tada je uhapšeno više osoba, a neke su priznale svoje planove.

- Moja ideja bila je da na Božić i Uskrs napadnemo pravoslavne objekte. Na Guglu i Vikipediji istraživao sam gde se crkve nalaze, koji su snažni otrovi i eksplozivi... Jedan od nas otišao je u Albaniju da nabavi bojne otrove i eksploziv, rekao je jedan od optuženih Bujar Behrami.

Šalja: Hitno formirati bezbednosne institucije

Stručnjak za pitanja bezbednosti Drizan Šalja u izjavi za portal „kosovo onlajn“ kaže da se zbog unutrašnjih i spoljašnjih izazova nameće potreba za uspostavljanjem novih bezbednosnih institucija na takozvanom Kosovu.

- Kosovo ima sigurnosne mehanizme kao što su obaveštajna agencija, policija i snage za sprečavanje i borbu protiv terorizma. Ali, na Kosovu bi trebalo da se formiraju četiri bezbednosna mehanizma koja bi zaključila bezbednosnu arhitekturu, a to su: Agencija za zaštitu tajnih podataka, Agencija za zaštitu od sajber napada, Obaveštajna i kontraobaveštajna agencija i Nacionalna istražna agencija - kaže Šalja.