VUČIĆ USPEO DA UBEDI VAŠINGTON Ovo će biti rešenje za Kosovo, Albanci beže glavom bez obzira

Unija na skriven način podržava zahteve prištinske vlasti u kosovskom dijalogu.

Tači i Vučić
Tači i Vučić, Foto: Ilustracija

Trampova administracija je za fleksibilniji pristup, po kojem nema konačnog dogovora bez obe strane. 

Pred Srbijom je još teža faza razgovora s Prištinom u Briselu, jer su pritisci sa Zapada sve učestaliji i otvoreni. Iako statusno neutralan, dijalog je praćen upornim navijanjem da međusobno priznanje bude krajnji i jedini ishod, odnosno idealan, kako je to rekao specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Metju Palmer.

Sagovornici Kurira smatraju da EU, uprkos tome što takođe mora da bude statusno neutralna po pitanju Kosova, skriveno podržava zahteve Prištine, što je dodatna teškoća za Srbiju.

Sudbina dijaloga

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže da je dijalog sasvim obesmišljen ukoliko Priština i dalje polazi od maksimalističkih ciljeva. On napominje da ne postoji nikakva odgovornost Srbije za sudbinu dijaloga.

- Na drugoj je strani odgovornost, i to pre svega dela međunarodne zajednice koji je priznao Kosovo. EU na skriven način podržava zahteve Prištine, što obesmišljava i razgovore i pregovore. Administracija Donalda Trampa je za fleksibilniji pristup, po kojem nema konačnog dogovora bez obe strane. Dakle, SAD, naravno, neće povući priznanje nezavisnosti, ali Tramp je pragmatičniji i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine vidi pre svega u životnim pitanjima, ekonomiji, saradnji... Ukoliko na američkim izborima pobedi druga strana, doći će do približavanja stavova Vašingtona i Berlina - ocenjuje Milivojević.

Mir na Balkanu

Novinar i politički komentator Milovan Jovanović kaže da je Trampovoj administraciji veoma stalo da se do izbora u novembru realizuje sporazum između Beograda i Prištine koji bi podrazumevao kompromisno rešenje i kojim Srbija ne bi bila ponižena:

- Predsednik Aleksandar Vučić je uspeo svojim trudom, radom, ličnim kontaktima i, naravno, ozbiljnom politikom da ubedi Vašington da je za mir i napredak na zapadnom Balkanu neophodan kompromis i istorijski sporazum između Srba i Albanaca. Vreme je potvrdilo da je uspešna samo ona politika međunarodne zajednice na Balkanu iza koje čvrsto stoje SAD. Vašington je direktno svojim angažovanjem doveo do toga da se EU otrezni i ponovo uključi u proces dijaloga. EU pokušava da povrati svoj narušeni kredibilitet.

Povezane vesti

 • Korisnik: Coja grof
  11/08/2020 - 12:20
  Od potomka Lazara, Karadjordja, Milosa, Putnika, Stepe, Gavrilovica, nista manju borbu nisam ni ocekivao. Srbe ce Kosovo moliti da ga prime nazad, ali Srba, vise biti nece. Bice ih po svetu rasutih, ali ovde ce biti samo On. Da slavi svoju pobedu.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi