Hrvatska vojska
EPA
Hrvatska vojska

EPA

Hrvatska vojska, Foto: EPA

U Nacrtu predloga se podseća da je Hrvatski sabor 31. oktobra 2018. doneo odluku o učestvovanju Oružanih snaga Hrvatske u operaciji podrške Kforu na Kosovu, u skladu sa kojom u 2019. i 2020. godini se može uputiti do 40 pripadnika, sa dva helikoptera.

„Budući da je Zapovedništvo operacije Kfora putem nadređenog Savezničkog zapovedništva za operacije često izveštavalo saveznice o potrebi popune operacije Kfora, Republika Hrvatska predlaže da se poveća hrvatski kontigent u operacije podrške miru Kfor, sa dosadašnjih 40 na 150 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske“, navedeno je u Nacrtu tog predloga.

Da li srpska vojska treba da uđe na Kosovo i Metohiju?

 

Takođe se navodi, da Hrvatska snažno podržava napore NATO u održavanju sigurnosti na Kosovu kao i u širem regionu, prenosi Kosovo onlajn.

„Postojeća kriza odvija se u našem neposrednom okruženju, na području koje za Republiku Hrvatsku ima značaj za stabilnost celog prostora jugoistočne Evrope. Bezbednosna situacija u Republici Kosovo, koja zavisi od narušenih međuetničkih odnosa, neregularnih migracija kao i regrutovanju boraca Islamske Države i njihovog povratka, od izuzetne je važnosti zbog mogućih posledica na odnose država jugoistočne Evrope i stabilnosti celog područja. Narušavanje sigurnosti u Republici Kosovo može imati implikacije i na hrvatsku ekonomiju“, navedeno je u predlogu hvatske vlade.

Ukazuje se da je trenutno u operaciji Kfora raspoređen 33. hrvatski kontingent sa 38 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i dva helikoptera Hrvatskoga ratnog vazduhoplovstva. Područja razmeštaja su Priština, Uroševac i kamp pored Peći.