Kosovo i Metohija
Printscreen
Kosovo i Metohija, Srbija

Shutterstock

Foto: Shutterstock

- Nemam saznanje da je Izrael eksplicitno priznao tzv. Kosovo. Ako oni smatraju da je telefonski razgovor obavljen 4. septembra priznanje, to je njihova stvar. Meni nije poznato da je bilo koja institucija donela takav akt. Čak i u obraćanju izraelskog premijera Benjamina Netanjahua kosovskim Albancima nijednog trenutka tako nešto nije potvrđeno.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović tako je prokomentarisao navode novog ambasaroda Izraela u Srbiji Jahela Vilana da je Izrael priznao tzv. Kosovo 4. septembra.

Odalović je istakao da Izrael pažljivo razmatra priznavanje Kosova i koje će poteze povlačiti u narednom periodu.

- To je stvar o kojoj će se sigurno još pričati i koja, po meni, još uvek nije završena na način na koji Priština misli da jeste - smatra Odalović.

Odalović je napomenuo da je Izrael prijateljska zemlja s kojom Srbija ima odlične odnose i da pitanje Kosova treba da bude tema oko koje dve zemlje treba da se ozbiljno dogovore, kao i da će se to verovatno desiti nakon moguće posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Jerusalimu u narednom periodu.

Podsetimo, sporazumi u Beloj kući potpisani su 4. septembra u dve varijante, a samo u dokumentu koji je potpisala Priština stoji priznanje kosovske nezavisnosti od strane Izraela, jer Beograd nije hteo da se složi s tim, ali nije mogao ni da spreči suverenu odluku Izraela.

Komentari (1)

Mesa

22.09.2020 07:11

Trens dat van nacrtaju na papir