Sulj  Hodža
Printscreen
Sulj  Hodža

Printscreen

Sulj Hodža, Foto: Printscreen

Kosovski specijalni tužilac Sulj Hodža odlazi u penziju, to je na Fejsbuk stranici objavio njegov saradnik policijski istražitelj Besim Smakoli, uz njihove zajedničke fotografije.

„Želimo vam ugodan odlazak u penziju tužioče Suljo Hodža. Bila je čast i privilegija da smo radili zajedno sve ove godine. Puno sreće u životu“, napisao je na svom Fejsbuk nalogu Smakoli.

Hodža odlazi u penziju u momentu kada trpi ozbiljne optužbe zbog nekih slučajeva koje je vodio, a posebno je u žižu javnosti došao posle otkrića da je švajcarska ekspertiza pokazala da postoje sumnje u okolnosti pod kojima je pre nekoliko godina nastupila smrt aktiviste Samoopredeljenja Astrita Deharija u zatvoru. Sulj Hodža je u to vreme bio tužilac u Prizrenu, a ispostavilo se da njegov zaključak da se u slučaju Deharija radilo o samoubistvu nije bio tačan.

Tužilac Hodža je odbio da komentariše nalaze švajcarskih eksperata, uz obrazloženje da „nema slučaj pri ruci“.

„Nemam odgovor, jer sam već tri godine u Specijalnom tužilaštvu i bavim se drugim slučajevima. U stvari, bio sam glavni tužilac, ali nisam imao taj slučaj u ruci, neko drugi bio je tužilac u tom slučaju“, kratko je rekao Hodža novinaru Gazete Blic.

Mediji su izveštavali da porodica preminulog Astrita Deharija optužuje tužioca Hodžu i tvrdi da je odgovoran za ubistvo njihovog sina.

„Koristim ovu priliku kao roditelj da se zahvalim advokatu što je otkrio istinu u ovom slučaju. Zahvaljujem stručnjacima koji nisu bili izloženi političkom pritisku i koji su podneli izveštaj. Želeo bih da napomenem da je za slučaj Astrita Deharija, koji je ubijen u zatvoru u Prizrenu, pored Sulja Hodže zajedno sa njegovim saradnicima odgovorna i ministarka Durata Hodža“, izjavio je otac preminulog mladića, Avni Dehari.

Tužilac Hodža se u medijima dovodi u vezu i sa podizanjem optužnica protiv Srba na severu Kosova koji su prošle godine uhapšeni pod optužbom da su umešani u ubistvo Olivera Ivanovića. Optužnica je više puta menjana i dopunjavana, a po izjavama advokata u njoj se ne nalazi nijedan relevantan dokaz protiv optuženih Srba.