Hitan zahtev iz Prištine upućen Srbiji, traže od Zapada da reaguje

Osuđuje hapšenje kosovskog državljanina Agima Đocaja.

Kosovo
Kosovo, Foto: Shutterstock

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore tzv. Kosova najoštrije osuđuje hapšenje kosovskog državljanina Agima Đocaja u Srbiji, saopšteno je iz ministarstva.

- Đocaj je flagrantno uhapšen tokom tranzitnog putovanja kroz teritoriju Srbije. Ministarstvo zahteva od Srbije hitno puštanje na slobodu Agima Đocaja i Nezira Mehmetaja, koji su nepravedno pritvoreni već deset meseci - navodi se u saopštenju.

Takođe ističu da su optužbe protiv njih neutemeljene, namerne i politički motivisane, te tzv. Ministarstvo spoljnih poslova poziva Brisel i države Kvinte da se obrate vlastima u Beogradu, da, kako navode, jednom zauvek zabrane takvu nezakonitu praksu neosnovanog pritvaranja kosovskih građana koji prolaze kroz teritoriju Srbije.

- Takvo ponašanje je u suprotnosti sa osnovnim ljudskim pravima, sporazumom o slobodnom kretanju postignutim u Briselu 2011. godine i potpuno suprotno duhu sporazuma o opredeljenjima Vašingtona za ekonomsku normalizaciju. Stara politika Srbije, koju vodi Vučić, i dalje je u suprotnosti sa svim evropskim vrednostima kojima teže i u suprotnosti su sa izjavama koje daju pred međunarodnom zajednicom o navodnoj 'posvećenosti i spremnosti' ka procesu pune normalizacije odnosa sa Kosovom - dodaje se u saopštenju.

Navode da su ove akcije nastavak napora Srbije da sabotira Kosovo, "izdajući lažne poternice i manipulišući njihovim medijskim kanalima kroz stalnu rasističku propagandu".

- Imajući u vidu ove okolnosti, Ministarstvo spoljnih poslova ponavlja pozive građanima Kosova i sunarodnicima iz dijaspore da izbegavaju putovanja u Srbiju i kroz Srbiju, zbog rizika od zadržavanja i zbog politički motivisanih optužbi - zaključuje se u saopštenju.

Povezane vesti

 • Korisnik: goran60
  24/10/2020 - 19:10
  Treba im raditi sve sto oni rade nasim srbima na kosovu, pa da vidimo kako ce da reaguje zapad.
 • Korisnik: Srboljub
  24/10/2020 - 11:04
  Ponašanje Srbije je protivno.......bla,bla, bla.Umuknite već jednom,nemate moralno pravo da pričate o bilo čemu.
 • Korisnik: Nnnmm
  24/10/2020 - 08:53
  Sad važi Briselski sporazum??
 • Korisnik: Perica
  23/10/2020 - 22:04
  Malo sutra da se pušte. Zločincima je mesto u zatvoru a vi kukajte koliko hoćete
 • Korisnik: Nes
  23/10/2020 - 20:15
  Zločincima ,ubicama i kriminalcima mesto je iza rešetaka u svakoj normalnoj državi na svetu , osim kod Prištinskoj privremenoj vlasti.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi