Srpska roba
Ilustracija

 

Srpska roba

Ilustracija

Srpska roba, Foto: Ilustracija

U dokumentu se navodi da se zabranjuje korišćenje dokumenata "koji sadrže elemente koji negiraju nezavisnost ili suverenitet tzv. Kosova ili tretiraju Kosovo kao neravnopravno".

Navedeno je da Agencija za hranu i veterinu korisiti pečat tzv. "Republika Kosovo“ u veterinarskim sertifikatima.

U odluci je navedeno da je "uvoznicima iz Srbije potrebno dati dozvolu za svako vozilo koje ulazi na tzv. Kosovo", a da se zahtev za dozvolu podnosi kancelariji Udruženja Kosova u Srbiji, pismom ili elektronskim putem.

Navedeno je i da komercijalna "društva, osnovana po pravilima koja važe u Srbiji, ne mogu biti priznata kao pravna lica na tzv. Kosovu", a odluka se poziva na Zakon o trgovinskim društvima tzv. Kosova.

U obrazloženju se podseća da je tzv. Vlada u Prištini 31. marta donela odluku o postepenom sprovođenju reciprociteta kao principa u odnosima sa Beogradom.

Tzv. Vlada odluku obrazlaže navodnim barijerama koje primenjuje Srbija, a koje, kažu, štete izvoznicima i uvoznicima i proizvode trgovinski deficit na strani tzv. Kosova, zbog čega je odlučeno "da se prošire mere reciprociteta u odnosima sa Srbijom".