Kosovska policija
AP/Visar Kryeziu
Kosovska policija

AP/Visar Kryeziu

Kosovska policija, Foto: AP/Visar Kryeziu

Kosovska policija uhapsila je danas u Istoku na Kosmetu Žarka Zarića (66) povratnika iz okolnog sela Ljubožde. Kako je saopštio Mališa Đurić, predsednik Privremenog organa opštine Istok, Zarić je uhapšen kada se oko jedanaest sati vraćao iz crkve svetog Petra i Pavla u Istoku.

- Sveštenik ovdašnje crkve primetio je samo da je Zarića opkolilo nekoliko pripadnika kosovske polciije i da su ga uvukli u njihovo vozilo - kazao je Đurić “Novostima”.

Hapšenje Zarića osudila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, a direktor Marko Đurić ističe da je hapšenje Zarića brutalan primer instrumentalizacije pravosuđa na Kosovu i Metohiji u kampanji sistematskog zastrašivanja srpskog naroda u pokrajini.

- Hrabri pojedinci, koji odlučuju da se vrate na svoja ognjišta u enklavama južno od Ibra, sasvim sigurno su najugroženija demografska grupa na evropskom kontinentu, a međunarodna zajednica, ukoliko joj je stalo do sopstvenih vrednosti, mora da konačno stane u njihovu odbranu - rekao je Đurić i dodao da je strategija Prištine očigledno da periodičnim i gotovo nasumičnim hapšenjima zbog navodnih ratnih zločina bude ubijena svaka pomisao na povratak više od dvesta hiljada prognanih Srba.

- Zahtevamo hitno oslobađanje Žarka Zarića, ili pružanje kredibilnih dokaza da se on osnovano sumnjiči za teško krivično delo, iako je pre tri godine kao povratnik na KiM prošao sve provere prištinskih privremenih institucija. Kancelarija za Kosovo i Metohiju će, u svakom slučaju, našem sunarodniku obezbediti advokata i svu potrebnu pravnu pomoć - saopštio je Đurić.

Takođe i Srpska lista najoštrije osuđuje neosnovano hapšenje povratnika Žarka Zarića.

- Očekujemo da međunarodna zajednica najhitnije reaguje na represiju koja se vrši nad nedužnim ljudima. ističe se u saopštenju Srpske liste.