Aljbin Kurti
Printscreen/Youtube
Aljbin Kurti

Printscreen/Youtube

Foto: Printscreen/Youtube

Kosovski premijer Aljbin Kurti, poručio je danas, neposredno pre početka sednice na kojoj će se glasati o nepoverenju vlade na čijem je čelu, da je njegova najveća odgovornost da zaštiti zdravlje svih građana, preneo je RTK.

"Zato sam, zajedno sa svojom vladom, obećao da ću u potpunosti delovati u skladu sa preporukama stručnjaka Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova, a posebno njegovog direktora prof.dr. Nasera Ramadanija. Predsednikova borba protiv tih preporuka došla je u nepovoljno vreme. Prema ekspertima Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova, ulazimo u kritične nedelje kada je rizik od ubrzanog širenja virusa na najvišem nivou. Rekao sam i ponoviću: nema mesta za paniku. Međutim, narednih nedelja, više nego ikada, svako od nas, institucije i građani, moraju pažljivo postupati kako bi zaštitili sve", rekao je Kurti.

On je istakao da je poslat odgovor na zahtev za uvođenje privremenih mera koji je Ustavnom sudu uputio kosovski predsednik Hašim Tači.

Kurti smatra da Tači, kao strana u postupku, nije ispunio ni jedan od tri uslova potrebnih da bi sud odobrio zahtev za privremene mere, ističući da su zatražili od Ustavnog suda da odbaci zahtev u vezi sa uvođenjem privremenih mera.

Prvi čovek kosovske vlade se nije osvrtao na zahtev za izglasavanje nepoverenja koji je inicirala Demokratska partija Kosova, koja je i koalicioni partner Kurtijevog Samoopredeljenja. Pozvao je još jednom sve da se uključe u borbu protiv koronavirusa.