Miroslav Lajčak
AP Photo/Michael Sohn
Miroslav Lajčak

AP Photo/Michael Sohn

Foto: AP Photo/Michael Sohn

On je u intervjuu za Tanjug rekao i da u Srbiji ne bi trebalo da strahuju zbog obnovljene saradnje EU i SAD na rešavanju kosovskog pitanja i da je ubeđen da postoji prostor u kome bi Beograd i Priština mogli da se dogovore o međusobnim odnosima.

"Nije tajna da EU očekujem nastavak dijaloga i da je i za Beograd i za Prištinu dijalog nezaobilazan na EU putu. EU je tu, spremni smo da dovedemo dva lidera u Brisel i sada je pitanje kada će to da se desi. Na to želim da cujem odgovor tokom posete", kaže Lajčak.

Povodom medijskih najava da u Beograda dolazi sa tzv "non pejperom" koji sadrži neku vrstu ultimatuma za srpske vlast, Lajčak kaže da su se uvek pred njegov dolazak pojavljivale "spekulacije i velika očekivanja".

"EU ne radi po principu ultimatuma. Mi smo tu da pomažemo. Cilj dijaloga je podrška i Beogradu i Prištini i približavanje evropske budćnosti za ceo region", kaže Lajčak.

Na pitanje o očekivanjima kada je reč o angažmanu i konstruktivnosti nove vlasti u Prištini koji će predstavljati pobednik izbora Aljbin Kurti, specijalni predstavnik EU ocenjuje da Kurti dobro zna šta se od njega očekuje” i da ne treba dramtizovati njegove prve izjave o nastavku dijaloga.

Na pitanje Tanjuga kako vidi buduću saradnju sa novom administracijom u Vašingtonu oko dijalogu Beograda i Prištine, Lajčak ocenjuje da nije u pitanju "novo partnerstvo" već povratak "staroj saradnji", za koju ocenjuje da ima dugu i uspešnu tradiciju na Zapadnim Balkanu.

"U tesnim smo konatktima sa američkim partnerima, dobro se poznajemo i delimo isti cilj, a to je evropska budućnost Zapadnog Balkana. Ne mislim da bilo ko treba da se plaši saradnje EU i SAD na dijalogu Beograda i Prištine. Normalizacija odnosa Beogrda i Prištine je preduslov za uspešnu integraciju, a SAD i EU su tu da pomognu", zaključuje Lajčak.

Na pitanje Tanjuga kako EU, kao glavni posrednik u dijalogu Beogrda i Prištine, vidi američko insitiranje na "međusobnom priznanju" Lajčak kaže je cilj dijaloga normalizacija odnosa, a da su Beograd i Priština strane koje treba da se dogovore "šta je normalizacija i šta je normalno".

"Mislim da nije previše težak odgovor na to pitanje", smatra Lajčak.

Odgovarajući na pitanje gde vidi prostor za postizanje kompromisa u dijalogu gde Priština insitira na "međsobnom priznaju", a Beograd poručuje da "priznanja Kosova neće biti", Lajčak kaže da "vidi prostor za sporazum i normalizaciju".

Lajčak ponavlja da je cilj da se postigne sveobuhvatan sporazum koji će rešiti sva otvorena pitanja između dve strane uključujući "dogovore o novim pitanjima", ali i već postignute dogovore koji još nisu primenjeni ”kao što je ZSO”.

On ponavlja i to da i dalje stoji iza ocene da je moguće da se konačan i sveobuhvatan dogovor Beogrda i Prištine postigne u "roku od nekoliko meseci", ali i naglašava da EU neće biti ta koja će da ”odluči kada će to biti” i da je to još jedna odluka koja direktno zavisi od spremnosti i želje Beograda i Prištine.

"Izabran sam da budem na raspolaganju Beogradu i Prištini 24 sata sedam dana u nedelji, ali pozicija EU je jasna - mi nećemo proces ni veštački da ubrzavamo niti veštački da usporavamo. To nije u interesu EU niti u interesu regiona", zaključuje Lajčak.