Darko Tanasković
Tanjug
Darko Tanasković

Tanjug

Darko Tanasković, Foto: Tanjug

Prof. dr Darko Tanasković, bivši ambasador u Unesku kazao je da tzv. Kosovo nije ponovilo svoj zahtev za prijem u Unesko od 2015. godine i da gotovo ne postoje šanse da se to dogodi i tokom 2021.

Kako kaže, nedavni izbori u Prištini i proces formiranja vlasti , koji podrazumeva sukobe među samim Albanicima na Kosovu i Metohiji u mnogome otežavaju donošenje odluke o apiciranju za članstvo u Unseko.

- Nisam siguran, zapravo, gotovo da ne postoje šanse da tzv. Kosovo ove godine podnese zahtev za prijem u Unseko. Pre nekoliko dana zvaničnici iz administracije Kosova doživeli su diplomatski debakl kada su već računali da imaju dovoljno glasova za prijem u Konferenciju evropskih ustavnih sudova. Ne verujem da će ulaziti u ponovni rizik diplomaskog kraha - kazao je Tanasković.

Prema njegovim rečima, odmetničke vlasti na Kosovu i Metohiji su povremeno sklone izvesnom avanturizmu kao što je to bio slučaj 2017. godine, ali su odustali jer su njihovi pokrovitelji iz sveta procenili da nemaju šanse.

- Vratili su pismo sa zahtevom za članstvo u Unseko, iako su ga već odneli na poštu. Čini mi se da ni ove godine ne bi imali prevelike šanse za članstvo u Unesko sve i da podnesu zahtev za prijem u tu organizaciju. Amerika je napustila Unesko pa bi njeno lobiranje za članstvo tzv. Kosova u toj organizaciji bili ograničenog kapaciteta - kazao je Tanasković.