Kosovo
Dejan Briza
Kosovo

Dejan Briza

Kosovo, Foto: Dejan Briza

Srpski privrednici su, nekoliko meseci nakon ukidanja prištinskih taksa od 100 odsto, uspeli da obnove skoro 60 odsto nekadašnjeg plasmana na Kosovo i Metohiju.

Vrednost otpremljene robe bi sigurno bila veća da u ovom periodu nije bilo krize izazvane pandemijom virusa korona, kao i uvođenja mera reciprociteta, u periodu od 30. maja do 6. juna, kada je u potpunosti obustavljeno plasiranje robe, navode u Privrednoj komori Srbije.

- U toku juna ove godine iz centralne Srbije u našu južnu pokrajinu ušlo je robe u vrednosti od 23,4 miliona evra - kažu za "Novosti" u PKS. - U istom mesecu 2018. godine, kada nisu primenjivane takse, ta suma je iznosila 40,3 miliona evra. To znači da su privrednici uspeli prilično brzo da obnove 58 odsto nekadašnjeg plasmana.

Ovaj njihov uspeh zabeležili su i prištinski mediji, koji su nedavno objavili da je "kosovsko tržište preplavljeno robom iz Srbije". "Buletini ekonomik" piše da je "prema zvaničnim podacima kosovskih službi za jun, Srbija vratila primat među državama CEFTA kada je u pitanju izvoz na Kosovo".

I analiza trgovine u poslednja četiri meseca pokazuje da je više od polovine nekadašnjeg plasmana na Kosovo i Metohiju obnovljeno, uprkos okolnostima vezanim za pandemiju i uvođenje mera reciprociteta,

- Prema podacima Uprave carina, od 1. aprila do 30. jula ove godine u pokrajinu je otpremljeno robe u vrednosti od 80 miliona evra - kažu za naš list u Ministarstvu trgovine. - U istom periodu 2018. godine ta vrednost je bila dvostruko veća i iznosila je 155 miliona evra.