Velika Albanija
Zorica Lazarević
Velika Albanija

Zorica Lazarević

Velika Albanija, Foto: Zorica Lazarević

Premijer Albanije Edi Rama kazao je da treba ukloniti granice između ove zemlje i takozvanog Kosova i da na tome treba raditi u budućnosti, čime bi praktično udarili temelje za stvaranje Velike Albanije. On je na zajedničkoj sednici sa takozvanom vladom Kosova rekao da postoje ambicije da se to uradi, ali i dodao da će luka Drač ubrzo dobiti naziv „Kosovo“.

- Naša ambicija je da uklonimo granicu između Albanije i Kosova. Verujem da je važno za ministarstva unutrašnjih poslova obe države da pojačaju svoj rad kako bi omogućili kontrolu graničnih prelaza u realnom vremenu, što bi nam omogućilo da konačno otvorimo granicu bez gubitka i jednog centimetra na bojnom frontu protiv ilegalnih aktivnosti i protiv bilo kog oblika zloupotrebe slobode kretanja - rekao je Rama.

Edi Rama

Ilustracija

Edi Rama, Foto: Ilustracija

Govoreći o luci Drač, Rama je kazao da će vrlo brzo biti potpisan sporazum kojim će ona „de fakto biti luka Kosovo“.

- Sporazum koji ćemo uskoro potpisati za olakšavanje carinskih postupaka između dve zemlje vodi nas do glavnog cilja, a to je transformacija luke Drač u de fakto luku Kosovo, rekao je Rama i dodao da se sa premijerom takozvanog Kosova Avdulahom Hotijem dogovorio da zajedno obeleže 150. godišnjicu Prizrenske lige.

Komentarišući provokaciju Edija Rame, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin kaže da je on samo nastavio svoj rad na stvaranju Velike Albanije. Vulin kaže da će Evropska unija ćutati, kao i svaki put do sada, i da neće preduzeti ništa.

Aleksandar Vulin

Printskrin

Aleksandar Vulin, Foto: Printskrin

- Šiptari mogu da se ujedine i mogu da otimaju i tuđe teritorije, a Srbi ne mogu da budu ujedinjeni čak ni na svojoj zemlji, tako se ponavlja laž da je Velika Albanija prirodna Albanija, a Srbi ujedinjeni u jednoj državi su pretnja miru, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

On je dodao da je Velika Albanija najava velike nesreće, razbijanja i razaranja država i nacija na Balkanu.

- Samo ujedinjeni Srbi mogu da zaustave Veliku Albaniju i što se pre institucionalno ujedinimo, pre će početi vreme mira na Balkanu. Ono što date Šiptarima ne možete zabraniti Srbima, kazao je ministar Vulin.

Prošle godine Albanija i nepriznata država Kosovo potpisale su sporazum o stvaranju zajedničke spoljne politike, kao i otvaranju integrisanih ambasada širom sveta. Sredinom prošle godine skupština takozvane države Kosovo usvojila je i specijalnu rezoluciju o ukidanju granične kontrole sa Albanijom i stvaranju carinske unije. Takođe, dogovoreno je da svaki Albanac, gde god da je rođen u svetu, po automatizmu dobija državljanstvo Albanije.

Ključnih 14 sporazuma

Na sednici koja je juče održana u Albaniji, potpisano je 14 sporazuma čija bi realizacija omogućila formiranje Velike Albanije. Oni se pre svega odnose na usaglašavanje politika o carinskim olakšicama, kao i bezbednost, zdravstvo, ekonomiju, kulturu, sport i socijalnu politiku.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (2)

arsa

03.10.2020 08:08

Albanska mafija stvara bezbedni put droge.

Suri

03.10.2020 10:06

Ma nije za brigu, moj deda je imao jednu slikovitu izreku za to:"Od govna direk ne biva."