Priština
Alo!/ Dejan Briza
Priština

Alo!/ Dejan Briza

Priština, Foto: Alo!/ Dejan Briza

"Priština u potpunosti želi da izbegne ono što je suština prvog briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, bez obzira što takvim ponašanjem pokazuje da je nepouzdan sagovornik, da je strana kojoj se ne može verovati i u čije ponašanje uvek treba da se sumnja", naveo je Drecun za Prvi program Radio Beograda.

Da li će EU pokušati da pomogne Albancima?

 

Dodaje i da je prištinska delegacija došla u Brisel da razgovara eventualno o nekim ekonomskim temama, ali da se tu, kako kaže, ništa značajno ne uradi.

"Tako stvaraju utisak da jedno treba da se razgovara i postigne rešenje u medusobnom priznanju, kako oni kažu, tj. da Srbija prizna Kosovo. Time žele da izvrše pritisak i na međunarodnu zajednicu i na Evropsku uniju", rekao je Drecun.

Upitan da li ce EU izvršiti jači pritisak na Prištinu da primeni sporazum iz 2013. o Zajednici srpskih opština, Drecun kaže da možemo samo da se nadamo i smatra da je ponašanje EU, posebno Miroslava Lajčaka, takvo da ono ohrabruje Prištinu da izbegava temu ZSO.

Milovan Drecun

Tanjug/Dragan Kujundžič

Milovan Drecun, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžič

"Samo ga treba podsetiti da je dogovoreno da se ide na dva paralelna koloseka. Jedno je ono što je dogovoreno prvim sporazumom, a nije realizovano, a to se posebno odnosi na ZSO, a drugo je da se otvaraju teme kao što su ekonomija, povretak raseljenih i nestala lica", navodi Drecun.

Povodom dokumenata koja "cure" iz Specijalizovanog tužilaštva u Hagu, Milovan Drecun kaže da nemamo dovoljno elemenata da bismo znali šta tacno stoji iza toga i ocenjuje da je u pitanju prljava igra.

Ocenjuje da se radi o pokušaju da se kompromituje rad Tužilaštva zbog saradnje sa nadležnim institucijama Republike Srbije.

Miroslav Lajčak

Tanjug/AP

Miroslav Lajčak, Foto: Tanjug/AP

"Sa jedne strane imate pokušaj da se kompromituje rad Tužilaštva zbog saradnje sa nadležnim institucijama Republike Srbije, jer je to navodno Beograd falsifikovao dokumentaciju. Sa druge strane je to opomena svedocima da znaju njihov identitet, ili da mogu da ga saznaju, pa da povedu racuna o tome šta ce govoriti", objašnjava Drecun.

On dodaje da ako se ima u vidu da je ponovo sada na dnevnom redu u skupštini u Prištini bio pokušaj usvajanja Zakona o zaštiti vrednosti tzv. OVK "onda je to već ukomponovana priča gde se iz dva razlicita izvora šalje poruka potencijalnim svedocima da ni u snu ne smeju da odaju tajne o zlocinima koja je pocinila teroristicka OVK".

Komentari (1)

vladimir

18.09.2020 23:51

Šta raditi u ovoj situaciji ? Prvo što treba je pod hitno obavestiti zvanično SB UN, i zamoliti da Rusija i Kina traže posebnu sednicu SB zbog ovog događaja i da se otkrije odakle šiptarima dokumentacija suda. Uz dokumentaciju da su ratni zločinci pobili sve svedoke (Haradinaj, Tači...)Ministarstva spoljnih i unutrašnjih poslova da traže od kolega iz svih Evropskih zemalja kredibilne dokaze istrage i umešanosti njihovih zvaničnika u EU. Predsednik Vučić da od Evropskih predsednika traži istragu