Američki ambasador Filip S. Kosnet
Printscreen/Youtube
Američki ambasador Filip S. Kosnet, Foto: Printscreen/Youtube

U dokumentu koji potpisuje ambasador SAD Filip Kosnet, predočen je čitav spisak problema koji je doveo do toga da se tamošnja ambasada nalazi na "ivici pucanja".

Kako je objavio "Politiko", a na svom tviter nalogu prenela reporterka Nahal Tosi, ta lista je poduža, i na njoj se nalaze i korona virus i nedostatak vakcina, ali i infrastruktura, zagađen vazduh, psi lutalice, prekovremeni rad... Sve to dovodi, piše u depeši, i do loših međuljudskih odnosa među zaposlenima.

- Ambasada u Prištini na Kosovu približava se tački pucanja. Čak i pre kovida-19 Kosovo je bilo teško pogođeno zagađenjem vazduha, malo zelenih površina, malo šansi za aktivnosti na otvorenom i lošom infrastrukturom - prenela je Kosnetove reči reporterka "Politika".

Takođe, navodi da su na prištinskim ulicama "sveprisutni čopori pasa lutalica" koji mogu biti "agresivni u lovu na hranu".

- Iz ovih, i drugih razloga, službenici ambasade uglavnom su zbog kovid krize "zaglavili" u zatvorenom prostoru - piše u depeši.

To, međutim, nije jedina muka.

- Ambasada nema dovoljno osoblja, pa se ono bavi i zadacima van svojih zaduženja, a ravnoteža između poslovnog i privatnog života je nestala - navodi novinarka "Politika", i dodaje da je jedan od zaposlenih u anketi rekao da "ovo ima ozbiljan negativan uticaj na moje zdravlje“.

To se, između ostalog, manifestuje i "napadima panike, bolovima u grudima, gubitkom sna", piše u depeši.

"Kosovo kao oslobođeno od kovida"
Takođe, u dokumentu se navode i problemi u vezi sa korona virusom i vakcinacijom kako tamošnjeg stanovništva, ali i službenika ambasade SAD.

- Otprilike 20 odsto zaposlenih u ambasadi je obolelo od kovida-19. Velika većina njih je lokalno zaposleno osoblje, što je pokazatelj neefikasne kontrole bolesti na Kosovu - piše u dokumentu koji je procureo.

Takođe, navodi se i da se "Kosovo ponaša kao zemlja oslobođena od kovid-19", ali se u isto vreme navodi da je "Kosovo zemlja koju je opustošila pandemija".

- U SAD, ako javno ne nosite masku, mogli biste završiti u viralnom video snimku. Na Kosovu ćete najverovatnije završiti na društvenim mrežama jer nosite masku - prenosi reči iz depeše novinarka "Politika".

Prednost data osoblju u SAD
U dokumentu piše i da postoji percepcija da su lideri Stejt departmenta dali prednost vakcinaciji osoblju u Vašingtonu.

- To je teško prihvatiti - piše američki ambasador.

On navodi da je "neprestano povećanje očekivanja, a zatim i brzo nestale nade u vezi sa distribucijom vakcina, teško uticalo na izglede naše zajednice za budućnost.

- Mnogi ispitanici sada sumnjaju da će ikada dobiti vakcinu, dok drugi sugerišu ravnodušnost ministarstva - navodi se u tekstu.

Upitan za komentar u vezi sa celom pričom, portparol Stejt departmenta je za jednu kablovsku televiziju izrazio saosećanje, ali takođe rekao da je odeljenje usmerilo "skoro 80 ​​odsto" zaliha vakcina na mesta na terenu koristeći "model distribucije hub-and spoke" (način distribucije robe, gde planeri saobraćaja organizuju rute kao niz krakova, koji povezuju udaljene tačke sa centralnim čvorištem).

Takođe, on je dodao da "kada je reč o vakcinama, nameravamo ih ponuditi za 100 odsto osoblja odeljenja, onoliko brzo koliko to dozvoljava isporuka vakcina".

Novinarka "Politika" navodi i da treba napomenuti da je "Vašington post" nedavno objavio priču koja je pokazala kako je zabrinutosti američkih diplomata zbog distribucije vakcina prilično raširena.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

Dragan

23.02.2021 10:10

Oteto - prokleto. Najuriti okupatore Srbije sa Kosova.