Miroslav Lajčak
Tanjug/AP
Miroslav Lajčak, Foto: Tanjug/AP

Razmena teritorija Srbije i Kosova "bi bila veoma opasna", izjavio je izaslanik EU Miroslav Lajčak francuskom listu Mond, navodeći da je dijalog zastao zbog izbora na Kosovu, ali da je Evropska unija zadovoljna što je vraćeno ključno važno jedinstvo sa SAD u politici prema Zapadnom Balkanu.

Specijalni izaslanik EU za dijalog je rekao da je EU ranije sarađivala s novim američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i zamenikom sekretara za politička pitanja Viktorijom Nuland.

„Sa njima smo radili u prošlosti i znamo njihova mišljenja… Američko-evropsko jedinstvo je ključni činilac za uspeh na Balkanu“, rekao je Lajčak.

Na pitanje šta Srbija može očekivati kad se završi normalizacija odnosa s Prištinom, Lajčak je uzvratio da „i Srbija i Kosovo znaju da je preduslov normalizacija, ali EU je jasno obećala integraciju ako se ispune merila i sprovedu nužne reforme“.

Lajčak je dodao da EU istrajava u politici proširivanja „ali ne treba verovati da će to doći automatski, zemlje na Zapadnom Balkanu moraju reformama u to ubediti članice Unije“.

On je naveo da je EU obnovila dijalog Beograd-Priština „ne tako što se krenulo u tehničke pregovore, već da bi se postigao sveobuhvatan i obavezujući sporazum“.

„Nijedan problem ne sme biti ostavljen po strani, kao što je bio slučaj u prošlosti poput finansijskih potraživanja ili sporova oko imovine“, kazao je Lajčak.

„Obe strane tačno znaju o čemu se pregovara“, ali, kako je podvukao, „ništa nije rešeno dok sve nije rešeno“.

Specijalni izaslanik EU je predočio da dijalog zasad nije moguć zbog predstojećih izbora na Kosovu i rekao: „Nadamo se da ćemo na temelju onoga iz prošle godine nastaviti pregovore čim dođe do formiranja nove vlade u Prištini“.

Zamoljen da objasni protivljenje razmeni teritorija između Srbije i Kosova, Lajčak je odgovorio da su protiv toga bile zemlje regiona „jer strahuju da bi moglo izazvati događaje izvan svake kontrole“.

Uz to, Evropska unija je, po njegovim rečima, mnogo uložila u politiku „evropeizacije i uključivanja Balkana u evropsku porodicu, a to podrazumeva izgradnju multietničkih demokratskih društava“ te je „ponovno crtanje granica oprečno tom idealu i značilo bi da smo doživeli neuspeh“, ukazao je Lajčak.

Na pitanje kako gleda na sve veći upliv Kine na Balkanu, rekao je da je EU najveći trgovinski partner, najveći investitor na Zapadnom Balkanu i tamo daje najveću pomoć.

„Zemlje tog regiona svoje sisteme usaglašavaju s evropskim standardima i sve dok je evropska perspektiva tog područja jaka, jasna i opipljiva, ne treba da se uzbuđujemo… Ne može da ponudi više od nas“, zaključio je o Kini specijalni izaslanik EU.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE JOŠ: