Kosovo i Ričard Grenel
shutterstock/EPA

 

Kosovo i Ričard Grenel

shutterstock/EPA

Kosovo i Ričard Grenel, Foto: shutterstock/EPA

NA ČVRSTOM TLU

Kako objašnjava sagovornik, odlično obavešteni zapadni diplomata, iako je dolazak Grenela i ranije bio planiran, ali bez navođenja tačnog datuma, ubrzala ga je nemačka mina kojom je onemogućen razgovor u Beloj kući, zakazan za 27. jun. On ovde dolazi po dogovoru s Trampom i preneće i njegovu poruku Vučiću.

- Objavljivanje optužnice protiv Hašima Tačija, iza čega stoji direktno Angela Merkel, jeste otkazalo susret predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu, ali je i nateralo Grenela da ubaci u petu brzinu. Ovaj njegov potez, dolazak u Srbiju, direktan je kontraodgovor nemačkom - navodi ovaj diplomata.

Ričard Grenel

youtube printscreen

Ričard Grenel, Foto: youtube printscreen

Šta je Grenel dosad postigao

1. Pismo o nameri o obnovi avio-saobraćaja

2. Memorandum o obnavljanju voznih linija

3. Memorandum o nastavku gradnje auto-puta Niš-Priština

Prema saznanjima našeg lista, Grenel, čovek od najvećeg Trampovog poverenja, odlučan je da kao dominantan nametne svoj ekonomski pristup kosovskom problemu, za razliku od EU, koja politička pitanja vidi kao primarna. Iz onoga što se zasad može čuti, njegov dolazak biće zvanično objavljen do kraja sedmice (najverovatnije će, kako to inače čini, to saopštiti na Tviteru), a onda će biti saopštena i agenda.

- Jasno je da su političke teme nezaobilazne, međutim, Grenel očigledno voli da se kreće po čvršćem, ne klizavom, terenu i zato će nastaviti sa konkretnim ekonomskim inicijativama - poručuje naš sagovornik diplomata.

Nemanja Starović

Tanjug/Dimitrije Goll

Nemanja Starović, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kako ocenjuje Nemanja Starović, spoljnopolitički analitičar iz Centra za društvenu stabilnost, Trampova administracija je mnogo uložila u pregovore Beograda i Prištine i neće odustati od vodeće uloge.

- Aktuelna predsednička administracija SAD, oličena u specijalnom izaslaniku Grenelu, uložila je suviše mnogo političkog kapitala kako bi se uklonile prepreke nastavku dijaloga Beograda i Prištine da bi sada odustala od vodeće uloge u tom procesu. Ričard Grenel, koristeći sve raspoložive metode pritiska, od ekonomskih sankcija pa do skoro otvorene pretnje povlačenjem američkih trupa sa Kosmeta, oborio je čak dve vlade u Prištini i sigurno je da će istrajati u nameri da svom šefu Donaldu Trampu obezbedi preko potrebnu ulogu mirotvorca uoči veoma neizvesnih predsedničkih izbora u novembru - kaže Starović.

Navodeći konstruktivnost američke administracije kad je reč o pregovorima Beograda i Prištine, kojoj suprotstavlja rigidnost nemačke, Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije ukazuje na to da ne čudi što Srbija u Grenelu vidi ozbiljnog partnera.

- Mislim da se nemačka diplomatija svojim rigidnim pristupom zaista opredelila za jednu stranu, a to je albanska strana. To ne služi na čast ni Nemačkoj ni svemu onome što Srbija radi u saradnji sa Nemačkom, a to su zajednički projekti, ekonomija - zaključuje Miletić.

Ako optužnica protiv predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija bude potvrđena i on podnese ostavku, kao što je najavio, dijalog Beograda i Prištine će biti oslabljen jer dve strane nemaju jednako snažne pregovarače, smatra Tim Džuda, novinar britanskog Ekonomista i stručnjak za Balkan.

- Gospodin Vučić, koji je nedavno dobio potvrdu svoje političke snage, trenutno nema jednakog partnera s kojim može da razgovara. Pretpostavljam da gospodin Tači neće voditi dijalog, ali nije kredibilno da gospodin Vučić pregovara sa gospodinom Hotijem, premijerom. Treba sa obe strane da imate ljude istog ranga i statusa. Imate gospodina Vučića i, bez želje da uvredim gospodina Hotija, on je u poređenju sa Vučićem politički patuljak - zaključuje Džuda.

 

Komentari (3)

zasto

01.07.2020 23:08

uopste nasi razgovaraju sa novom Evom Braun... Ameri ce joj vratiti deset puta gore jer ne trpe one koji ih omalovazavaju... Englezi uvek uz njih a i napustili EU... sada treba i Rusija i Kina da udare po hitlerovcima i to ce im biti kraj...

SRBIJA??

02.07.2020 03:41

Mali ništa bez CARSKE RUSIJE ŠETAJ!

sara

02.07.2020 14:18

Gospođi Merkel predlažem da šiptarima pokloni državu na nemačkoj teritoriji, a da se ne meša gde i nije mesto!!!.