Ričard Grenel
youtube printscreen
Ričard Grenel

youtube printscreen

Ričard Grenel, Foto: youtube printscreen

Tako analitičar Saša Adamović komentariše nezvanične spekulacije i najave o Grenelovoj eventualnoj skorašnjoj poseti Beogradu.

Dolazak važnog gosta implicitno je najavio srpski predsednik Aleksandar Vučić rekavši da "očekuje važnu posetu Beogradu koja se tiče Kosova i Metohije".

Predsednik, međutim, nije želeo da otkriva o kom se zvaničniku radi, a srpski mediji spekulišu da je reč baš o Grenelu kome je propao plan da 27. juna ugosti u Beloj kući Vučića i Hašima Tačija, zbog obelodanjenog predloga optužnice protiv takozvanog predsednika Kosova.

Šta bi Grenel u ime Bele kuće mogao da predloži Beogradu

Prema Adamovićevim rečima, uslova da Grenel u ovom trenutku dođe sa nekim novim idejama nema.

- Dijalog između Beograda i Prištine odavno je zamrznut i u ovom trenutku postoji problem što se ne vidi neki drugi način kako bi se mogao nastaviti, a da pruži barem neke, najosnovnije rezultate, osim obnove ekonomske saradnje. Opcija koju promovišu Grenelovi oponenti, da se Srbija privoli ili natera da prizna nezavisnost Kosova, ne daje nikakve rezultate - objašnjava Adamović.

On napominje da nastavak dijaloga u starom maniru, uz insistiranje na „pravno obavezujućem sporazumu", nakon čega bi usledilo obostrano priznavanje, nije realno, jer nije u skladu sa srpskim nacionalnim interesima. Zbog toga ponavlja da je dijalog o ekonomskim pitanjima jedino moguć kao sredstvo da se stvari pokrenu sa mrtve tačke.

- Očekujem Grenelov dolazak u Beograd kao želju da ponovi prethodni diplomatski napor, da pripremi teren za nastavak dijaloga i verujem da mu neće biti teško da preleti okean kako bi realizovao svoje ideje - ističe sagovornik.

Ako bude posetio Beograd, Grenel će u srpskoj prestonici naići na otvorena vrata, kaže Adamović, kao i na ljude spremne na kompromis koji su podržali njegove ideje o obnovi ekonomske i infrastrukturne saradnje.

Za sada, Grenelova postignuća na obnovi dijaloga su pismo o namerama o obnovi avionskog saobraćaja između Beograda i Prištine, memorandum o obnavljanju voznih linija, kao i memorandum o nastavku gradnje autoputa Niš-Priština.

Donald Tramp

Tanjug / AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug / AP

Grenel na meti Brisela, Berlina i duboke države

Iako nakon razgovora specijalnog izaslanika Stejt departmenta za zapadni Balkan Metjua Palmera i evropskog specijalnog izaslanika za dijalog između Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka izgleda kao da, nakon otkazivanja samita u Beloj kući, sa obe strane okeana postoji neka vrsta koordinacije, prema Adamovićevom mišljenju, to nije slučaj.

Palmer je, prema rečima sagovornika, predstavnik vašingtonske duboke države, a Lajčak ima isti pristup kosovskom pitanju kao i njegov sagovornik iz Vašingtona.

- Mislim da su obojica u svojim stavovima ispoljili potpuno podudarnost jer imaju isti cilj. Jedino što može da se desi jeste da obojica učestvuju u sabotiranju i podrivanju Grenelovih diplomatskih akcija oko nastavka dijaloga - kaže Adamović.

Očito je da Brisel, Berlin i američka duboka država imaju zajedničku ideju da, kao što su to uradili nedavno u Vašingtonu, podriju Grenelove napore. U tome će sigurno imati podršku Prištine, jer ona veruje da na tim adresama ima stopostotnu podršku za svoje ambicije. Međutim, u slučaju Bele kuće, stvari po Prištinu nisu toliko povoljne, uveren je sagovornik.