Donald Tramp
Printscreen / Youtube
Donald Tramp

Printscreen / Youtube

Donald Tramp, Foto: Printscreen / Youtube

Protiv razmene teritorija 

Izvestilac Evropskog parlamenta za tzv. Kosovo Viola Fon Kramon izjavila je da se protivi ideji o razmeni teritorija između tzv. Kosova i Srbije i poručila da je ideja o davanju više nadležnosti opština sa srpskom većinom na KiM opcija za razmatranje.

U tom kontekstu, istakla je, da je ideja o razmeni teritorija o kojoj se govorilo „veoma loša ideja i da se to nikada ne bi smelo dogoditi u bilo kom obliku.“

„Čuli smo alarmantne glasine da je ideja o razmeni teritorija na stolu, ali, nadam se da se ona nikada neće pojaviti. Razmena teritorija nije rešenje o kome treba razgovarati. Moram da budem jasna, razmena teritorija je veoma loša ideja, nikada se ne sme dogoditi u bilo kom obliku“, ocenila je Kramon.

Prema njenim rečima, to ne bi rešilo nijedan problem i bio bi to zaista loš primer.

„Nije tačno da važe samo takozvana objedinjena stanja. To nas ne uči istorija. Da se i ne spominje da Srbi na Kosovu ne žive samo u severnim opštinama, tako da cilj za koji kažu da pokušavaju da postignu razmenu zemlje nije izvodljiv“, rekla je Kramon odgovarajući na pitanje da li je razmena teritorija još uvek moguća opcija u vreme Trampovog rukovodstva.

Kosovo

Profimedia

Kosovo, Foto: Profimedia

Nemačka, ali i veliki broj država članica EU i Velika Britanija, izjasnili su se protiv ideje razmene teritorija, strahujući da će to destabilizovati čitav region Zapadnog Balkana i prouzrokovati nove sukobe.

Kramon je navela je i da je ideja o više nadležnosti opština sa srpskom vecinom na Kosovu opcija za razmatranje.

Ta opcija, povezana je sa sporazumom koji su Vlada Kosova i Vlada Srbije potpisale 2013. godine, a potom ažurirale 2015. godine za Zajednicu srpskih opština (ZSO).

Kramon je istakla da više vlasti ili nadležnosti za srpske opštine „neće morati da budu iste kao srpski entitet u Bosni“.

„Imalo bi smisla dati više vlasti srpskim opštinama, ali to bi definitivno trebalo da bude deo tzv. Kosova kao države. Ne bih je uporedila sa Bosnom, jer tamo je situacija potpuno drugačija i taj sistem je stvoren odmah nakon rata i prilično je diskutabilno koliko dobro sada funkcioniše. Ali, trajno rešenje će se naći prema nacrtu Ahtisarijevog plana“, naglasila je Kramon.

Komentari (10)

Jovo

05.05.2020 09:05

Ništa, onda se dogovarajte sami sa sobom.

vladimir

05.05.2020 13:03

@Jovo - Propaganda je zbunjujuća.Da menjamo naše za naše. Postoje granice republike Srbije u UN, priznate i suverene države. Postoji Rezolucija 1244 ,postoji imovins države Srbije, preduzeća, crkve i istorijska nasleđa, vekovima u nazad. I ako je privremeno okupirana ateritorija , deo privatne imovine uzrupiran, još uvek jekatastarski 53% Srpsko vlasništvo Prema tome ova okupacija je silom oteto 15% zemlje države SRBIJE i zbog toga treba da se rešenj vrati u SB UN i vrati državi Srbiji. I TAČKA.

Ja

05.05.2020 21:32

@Jovo - Evo razmišljam kojo deo da otvepum od Nemačke, pa da dam izbeglicama i onim drugim narodima đuslimanake veroispovesti koji žive u Nemačkoj, pa da ljudi znaju da je to njihovo, a starosedeoce Nemce oreseliti u druge delove Nemačke. Mislim da je to pošteno, pa nek se oni bave sobom, a nas nek ne diraju.

Perica

05.05.2020 12:35

Zamisli kurvetine,da trguje nečim što nije njeno a ovaj drugi debil bi se kao složio sa tiu

Banaćanin u Bačkoj

05.05.2020 14:42

Pa ta veća ovlaštenja srpskim opštinama su predviđena briselskim sporazumom , evropska unija je garant , a 6 godina se nije sprovelo nijedno slovo . Znači dajete nešto što ste odavno trebali dati , e pa ne može više tako . Sad smo u mnogo boljoj poziciji , sad će te dati više .

Bane

05.05.2020 17:19

Tako je. Nema razmene. Kosovo je SRBIJA. eu je nacistička banda.

Luka

05.05.2020 20:15

Koja je ovo sveznalica,koja zna sto je najbolje za Srbiju kao drzavi i Srbe na Kosovu.Ostavi se mahanja tudjim k..... po koprivi.Ako ti mnoge stvari nisu jasne,otidji tri meseca ziveti u srpske sredine na Kosovu,to bi preporucio i Merkelovci,a ne iz udobnih evropskih fotelja da kamentirate sto je nekom narodu dobro ,a sto nije

Pero

05.05.2020 20:50

Kramon i kosovo: razmišlja kao fašista. Srpska teritorija oteta bez odluke ujed. Nacija. Kramon stavila i dalje stavlja srbe u karantin. Srbija ovde odlučuje u miru. Evropa je uz osvetničko nemačko radila da povredi srbe. Srbi znaju ko to gura. To je stara još politika propalih politika. Srbija se pita. Sa svojim prijateljima srbija brani svoju politiku za svoje teritorije. Kramon mora jutru da se umije pa da pogleda sebe u ogledalo. Kosovo je srpsko.

BanSi

05.05.2020 21:19

Zena je u pravu :nema razmene teritorija, Kosovo je Srbija, Srbija moze menjati teritorija samo sa albanijom.... Postovati rezoluciju 1244.tacka

Potok

05.05.2020 21:54

Kakva sramota, sa kime srbi da menjaju svoju teritoriju, kosovoje srpsko nema menjanja, mogu samo da se dele na mesne zajednice i ništa drugo.