Šok vest! Španija priznaje Kosovo

Prenosi briselski portal EU obzerver.

Kosovo
Kosovo, Foto: Shutterstock

Španija bi bila spremna da prizna Kosovo ako ono postigne dogovor sa Srbijom.

To je preneo briselski portal EU obzerver pozivajući se na neimenovane izvore u španskom Ministarstvu spoljnih poslova.

U ministarstvu podsećaju da Španija nije priznala Kosovo jer je smatrala da je jednostrano proglašenje nezavisnosti 2008. godine "u suprotnosti s vladavinom zakona, ali je verovala u neizbežnost sporazuma između Kosova i Srbije", prenela je TV Prva.

EU obzerver navodi i da ministarstva spoljnih poslova Kipra, Grčke, Rumunije i Slovačke nisu odgovorila na pitanje kakav je njihov sadašnji stav, ali da bi, ako se Španija predomisli, i ostale zemlje EU sledile njen primer, u slučaju da bude postignut sporazum Srbije i Kosova.

Podsetimo, zvaničnici Španije su u više navrata izjavljivali da se protive priznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova jer bi takva odluka mogla implicirati sličan scenario i sa španskom Katalonijom, u kojoj već godinama jača težnja za otcepljenjem.

Povezane vesti

 • Korisnik: arsa
  19/09/2020 - 08:41
  Ispada da je ovo reakcija na Vašingtonski sporazum.Šta je odjedanput navelo Španiju na ovaj korak.Opet kaže se ''ako Srbija i tkz Kosovo'' sklope sporazum a pod tim misle da Srbija prizna tkz Kosovo.U tom slučaju su u pravu.U svakom slučaju treba tražiti pojašnjenje Španije o ovom za nas važnom pitanju i čudi me to naša vlada već nije tražila.Takođe, vlada treba da javno kaže da li je Izrael priznao Kosovo ili ne.Ovo sa Španijom može da bude posledica eventualnog priznanja Izraela.
 • Korisnik: Недо1997
  19/09/2020 - 03:15
  Пише ако Србија постигне договор са Косовом да ће Шпанија признати Косово. У преводу Ако Вучић призна Косово, признаће га и Шпанија.
 • Korisnik: aco
  18/09/2020 - 23:47
  Znaci nikad.Puste zelje Brisela.
 • Korisnik: Uros
  18/09/2020 - 21:05
  Srbijo priznaj Kataloniju!
 • Korisnik: Radovic
  18/09/2020 - 20:58
  Pa sada neka Srbija prizma Baskiju i Kataloniju
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi