Hašim Tači
Facebook
Hašim Tači

Facebook

Hašim Tači, Foto: Facebook

Teroristi terorističke tzv. "Oslobodilačke vojske Kosova "izvršili su brojne akte nasilja, maltretiranja, otmica, pritvaranja i ubistava nad stotinama civila, Srba, Roma i Albanaca koje su smatrali nelojalnim, glavni su navodi iz potvrđene optužnice protiv tzv. "komandanata" terorističke tzv. "OVK" Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija.

Svirepost

- Ovakav način ponašanja sugeriše kampanju nasilja i maltretiranja koja predstavlja napad usmeren na civile koji su smatrani protivnicima OVK - navodi se, pored ostalog, u odluci sudije koja je objavljena sa redigovanim delovima i ima 236 strane.

Lomili kosti, zube

U optužnici su detaljno opisani događaji koji su pratili pritvaranja, a zatim i mučenja i ubijanja u 15 logora OVK na KiM i dva na severu Albanije. Ovi akti nasilja i maltretiranja rađeni su organizovano po utvrđenom obrascu, dok su čelnici OVK i optuženi lično izjavama i publikacijama stalno pozivali na nasilje protiv protivnika, što, kako se navodi u odluci, ukazuje na „orkestriranje nasilja sa vrha“.

OVK je bio izuzetno svirep prema srpskim, ali i albanskim civilima, što otkriva i optužnica, u kojoj se, između ostalog, opisuje kako su ih teroristi tukli bejzbol palicama, puškama i metalnim štanglama, mučili strujnim udarom, lomili im kosti i zube, psihološki ih zlostavljali, primoravali da se međusobno tuku, ali su ih i likvidirali.

Advokat Toma Fila je objasnio da se optuženi pozivaju na pravo na pobunu, a optužnica ih tereti za odmazdu prema civilima.

- To su ratni zločini i čak ni SAD ne mogu da kažu da su oni opravdani - naglasio je Fila.