Hašim Tači
Tanjug/AP
Hašim Tači

Tanjug/AP

Hašim Tači, Foto: Tanjug/AP

Ovo su pokazali dokumenti Specijalizovanog tužilaštva sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, a koji dokazuju da je bivši predsednik lažne države lagao, jer je javnosti samo bilo poznato da je na pitanja odgovarao u januaru.

- Tači je javno lagao u kojoj meri je bio lično uključen - objašnjeno je u podnesku glavnog tužioca Džeka Smita.

Otkriveno je, ali samo delimično, šta je Tači govorio prilikom susreta sa tužiocima u januaru, koji je organizovan na zahtev njegovih advokata:

- Tokom tog saslušanja Tači je, između ostalog, priznao da je bio prisutan u određeno vreme kada je bio pritvoren i maltretiran (ime skriveno), da je znao da su (zatamnjena imena) bili prebijani i prepoznao da je saopštenje izdao Generalni štab OVK - stoji u dokumentu Tužilaštva koje je potpisao Džek Smit, prenose Novosti.

Hašim Tači

Printscreen

Hašim Tači, Foto: Printscreen

Zna se i da je on dobio poziv za saslušanje i 17. novembra 2019, a da se prvi put u Hagu pojavio 12. decembra.

Posle vesti da je optužnica protiv njega podignuta 24. aprila, on je na pitanja odgovarao u julu.

- Tokom tog saslušanja, gospodin Tači je dao niz navodnih "objašnjenja" o svom ranijem saslušanju i odgovorio na dodatna pitanja Kancelarije specijalizovanog tužioca. Među mnogim drugim opštim poricanjima, on je, između ostalog, tvrdio da nije postojala tajna služba OVK, niti da su glavni štab OVK ili privremena vlada ikada funkcionisali, osim što su postojali samo na papiru - otkrili su tužioci.

Tači je promenio ploču, pa je poricao ono što je prethodno priznao, rekavši da je bio samo upoznat o navodima "da je nauđeno (imena tajna), odnosno da mu nije rečeno da im je nauđeno, već da je mislio da su loše stvari nastale kao rezultat bombardovanja Srbije, a ne da su u vezi sa (zatamnjeni identiteti) i najzad da je saznao da im se ništa nije dogodilo, tvrdeći da se ono za šta mu je rečeno da se događalo, zapravo nije događalo". Tužilaštvo smatra da je ovo svedočenje malo "verovatno i kontradiktorno postojećim dokazima".

Hašim Tači

Facebook

Hašim Tači, Foto: Facebook

Sliku da je tzv. OVK bila spontano organizovana, a ne da je imala ogromna finansijska sredstva koja su dolazila "spolja" pokušava da progura i Ben Emerson, advokat Veseljija. On je slikovito u sudnici pričao kako su ljudi pre podne bili poljoprivrednici, a uveče išli da se bore.