Hašim Tači
Youtube/ RadioSlobodnaEvropa
Hašim Tači

Youtube/ RadioSlobodnaEvropa

Hašim Tači, Foto: Youtube/ RadioSlobodnaEvropa

U ovom sudu kažu da je to poverljiva informacija i da je neće objavljivati.

Angela Grijep, portparolka Specijalnog suda, kazala je da Pravilnik o postupku i dokazima ne predviđa obavezu objavljivanja odluke pretpretresnog sudije o odbacivanju svih ili nekih optužbi u optužnici. Prištinski advokat Arijanit Koci izjavio je da se onda, pošto pretpretresni sudija Specijalnog suda u Hagu nije objavio da je optužnica protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija odbačena, veruje da je ona barem delimično potvrđena.

- Mislim da je optužnica potvrđena, barem delimično. Do danas nemamo informacije da je optužnica odbačena, shodno tome je i potvrđena - smatra Koci. Miljaim Zeka, prištinski političar i bivši poslanik, kazao je da je optužnica protiv Hašima Tačija i lidera DPK-a Kadrija Veselija već potvrđena.

- Optužnica je potvrđena i Tači i Veselji to znaju - rekao je Zeka. Kako je Zeka objasnio, optužnica je potvrđena time što se sud nije izjasnio o njoj, jer, kako je dodao, da je odbačena sud bi to i saopštio.

Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije, ocenio je da Hašim Tači neće moći da izbegne sud i dodao da očekuje njegovo i Veseljijevo hapšenje. Na pitanje zašto je Hrvatska zainteresovana za ukidanje ovog suda, Beriša je u odgovoru podsetio da je jedan od onih protiv kojih je podignut predlog optužnice i Agim Čeku, komandant glavnog štaba bivše OVK.
Hašim Tači je nedavno rekao da će podneti ostavku ukoliko optužnica protiv njega bude potvrđena jer, kako je kazao, ne želi da sugrađane drži kao taoce. On je četiri dana saslušavan u Hagu zbog brojnih zločina OVK nad Srbima i drugim nealbanskim stanovništvom, na sve moguće načine pokušava da se izvuče i prođe nekažnjeno za više od sto ubistava, mnogobrojna silovanja, pljačke i progone.

Srpska lista sprečava ukidanje Specijalnog suda

Redžep Seljimi, šef poslaničkog kluba Pokreta „Samoopredeljenje“, rekao je da se nada da Specijalni sud neće potvrditi optužnicu protiv Hašima Tačija.

- Postoje dva faktora koja sprečavaju ukidanje Specijalnog suda, čak i kada bi se okupili svi poslanici kosovskog parlamenta, tu je Srpska lista, a drugi faktor je Hašim Tači - objasnio je Seljimi.

Pročitajte još: