NATO
Ilustracija
NATO

Ilustracija

NATO, Foto: Ilustracija

Tužba će biti podneta u ime jednog vojnog lica iz glavnog grada, koje je tokom 1999. boravilo na Kosovu i kasnije obolelo od kancera, kao posledica bombardovanja osiromašenim uranijumom.

Prema rečima Aleksića, tužbe će u početku biti podnete u ime ljudi koji su se našli u istovrsnom pravnom položaju kao italijanski vojnici, koji su dobili postupke pred tamošnjim pravosuđem: bili su na gađanom području bez adekvatne zaštitne opreme, jeli su kontaminiranu hranu i pili vodu, koristili prašnjave puteve i udisali štetne čestice. Tek kasnije tužbe će biti podnete i u ime civila koji su u vreme NATO bombardovanja živeli na Kosovu, u Vranju, Bujanovcu i Preševu.

- Kolega Tartalja dokazao je pred italijanskim sudovima prisustvo teških metala kod obolelih vojnika koji su bili na KiM, a kao posledicu bombardovanja osiromašenim uranijumom. On izaziva karcinom pluća, kostiju, mozga, kao i leukemiju. Sudu ćemo dostaviti više od 70 italijanskih presuda i više od 180 dokaza, veštačenja, rezultate istrage koju je sprovela italijanska komisija, potvrdu Svetske zdravstvene organizacije koja se bavi istraživanjem raka o uzročno-posledičnoj vezi između kancera i unošenja teških metala kroz radijaciju i kontaminaciju životne sredine - objašnjava Aleksić.

Tu su i dve presude Suda u Strazburu protiv Ujedinjenog Kraljevstva i Turske, gde je dokazana veza između izloženosti delovanju osiromašenog uranijuma i raka. Dokazni materijal su i rezultati istrage Komisije UN za zaštitu životne sredine, kao i presuda Okružnog suda u Beogradu iz 2000. godine, kojom su čelnici NATO osuđeni na po 20 godina. Ona jeste ukinuta, ali oni nisu pravosnažno oslobođeni, pa slučaj nije zastareo.

- Moguće je podneti tužbu protiv NATO, jer ona ima svojstvo pravnog lica. Tražićemo odštetu za obolele i očekujemo da ona neće biti manja nego u Italiji, gde je iznosila od 700.000 do milion evra po osobi - kaže Aleksić.

Zastupnici oštećenih tražiće oslobađanje od plaćanja sudskih taksi, pošto su zbog vrednosti spora one astronomske. U prvostepenom postupku bile bi oko 1.000 evra, a u žalbenom duplo više, što bi onemogućilo oštećenima pristup pravdi.

Komentari (1)

Jul

12.01.2021 09:04

Trebalo bi svi da ih tužimo,uništili su nam živote za vek vekova!!