spavanje
Printskrin
spavanje

Printskrin

spavanje, Foto: Printskrin

Dok odmaramo telo, naš um nije potpuno otuđen od stvarnog sveta (i nastavlja da radi za nas ): prema istraživanju objavljenom u Kurrent Biologi , koje zauzima temu koja je već delimično obrađena u studiji 2016. godine , tokom faze REM pojedinac je u stanju da opaža podsticaje koji dolaze iz stvarnosti i da reaguje u skladu s tim. „Ko sanja, razume pitanja koja su postavili budni, daje odgovore i koristi radnu memoriju “, objašnjava Ken Paller, jedan od autora.

Lucidni snovi

Istraživači su analizirali ponašanje 36 dobrovoljaca tokom takozvanog lucidnog sna , sna tokom kojeg je neko svestan sanjanja, tipičnog za REM fazu. Da bi imali globalniji pogled, studija je obuhvatila rezultate četiri nezavisne analize koje su sprovela četiri univerziteta (Nemačka, SAD, Francuska i Holandija) koristeći različite pristupe da bi se došlo do istog rezultata. „Smatrali smo da je kombinovanje rezultata iz četiri nezavisne laboratorije poslužilo da potvrdi realnost ovog dvosmernog komunikacionog fenomena“, kaže Karen Konkoli, šef studije.

U različitim eksperimentima učesnici su mogli da slede uputstva tokom spavanja, izvode jednostavne matematičke operacije, odgovaraju sa da ili ne na pitanja i prepoznaju različite senzorne stimuluse. Da bi odgovorili, dobrovoljci su pomerali očima ili stezali mišiće lica.

Interaktivni snovi

Prema Konkoli-u, buduće studije o snovima mogle bi koristiti istu metodu za upoređivanje kognitivnih sposobnosti tokom spavanja i budnosti. Četiri tima sada imaju za cilj da istraže još dublje veze između spavanja i pamćenja i da shvate kako memorija funkcioniše dok smo u Morpheusovom naručju.

Naša preporuka