Kafa
Shutterstock, ilustracija
Kafa

Shutterstock, ilustracija

Kafa, Foto: Shutterstock, ilustracija

Malo ko može da odoli mirisu espresa na samom početku dana. Međutim, šta je zapravo ta mešavina? Sudeći po žurnalu Popular Science, espreso je jako teško definisati i razumeti.

“Iako se možda čini iznenađujućim, zapravo ne postoji prava definicija toga šta je espreso – postoje samo određeni elementi oko kojih se stručnjaci slažu, ali ne postoje pravila i uputstva, ne postoje recepti”, navodi se u magazinu.

Stručnjaci za espreso ipak ističu da je za savršenu šoljicu potreban: koncentrisan, gust, napitak baziran na kafi sa slojem guste pene napravljen u mašini koja izbacuje vrelu vodu u kontejner koji sadrži fino mlevenu kafu, pod visokim pritiskom.

Sa druge strane, espreso nije: vrsta zrna kafe, ista stvar kao i ostale kafe i definitivno nije definicija koja može da se nauči.

“Iako je jako teško definisati šta espreso jeste, a šta nije, stručnjaci se slažu da on ne može biti dobijen iz aparata čija cena iznosi manje od 1.000 evra pošto jeftiniji modeli nisu u stanju da stvore dovoljan pritisak, snagu i konstantnu temperaturu potrebnu za savršenu šoljicu”.

Ono što u svojim istraživanjima sa druge strane navodi Smithsonian, postoji jedan ključan element u celom miksu – čovek.

“Poslednjih decenija apart za espreso konstantno je unapređivan, određena merenja sada radi kompjuter, ali kao i sa svim ostalim stvarima u životu za koje smatramo da su savršene i idealne, potrebno je malo više od nauke i tehnologije. Iza savršenog espresa stoji i umetnik, šanker, barmen, barista, i ta savršena šoljica zavisi od četiri M:

Macchina – aparat za espreso
Macinazione – pravilno mlevenje zrna
Miscela – mešavina kafe I njeno pečenje
Mano – iskusna ruka bariste

BONUS VIDEO