Vanzemaljci
Wikipedia
Vanzemaljci, Foto: Wikipedia

Ovaj sporazum koji je formiran 1967. do juna prošle godine potpisalo je 109 država.

Ukoliko pojedinac, institucija ili država stupe u kontakt sa drugom civilizacijom ili je otkriju, postoji tačan redosled akcija koje treba preduzeti, piše na svom Tviter nalogu Živojin Petrović, urednik kanala nauke i umetnosti "Brainz TV".

Prvo, svako lice ili organizacija koja otkriva signal treba da pokuša da proveri da li se zaista radi o signalu vanzemaljskog porekla pre nego što ga objavi, odnosno da dokaže da se ne radi o veštačkim šumovima, signalima i zvucima koji potiču od ljudi.

Kada je prvo pravilo ispoštovano, otkrivač signala trebalo bi da, u svrhu nezavisne verifikacije, komunicira sa ostalim potpisnicima Sporazuma pre nego što objavi javno obaveštenje, a takođe treba da obavesti i vlasti svoje države.

Jednom kada se utvrdi da se radi o verodostojnom vanzemaljskom signalu, trebalo bi obavestiti astronomsku zajednicu putem Centralnog biroa za astronomske telegrame (IAU). Takođe i Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i razne druge svetske naučne saveze.

Nakon potvrde opažanja, otkrivač ima pravo da da prvu javnu izjavu o svom otkriću, a podatke koji ga potvrđuju ima obavezu da čuva u pristupačnom obliku što je moguće trajnije. Istovremeno, otkrivač nema pravo da sam reaguje na signal već to zahteva međunarodni sporazum.

Ipak, ukoliko neko iz Srbije otkrije signale vanzemaljskog porekla ili otkrije drugu civilizaciju, ne mora da ispoštuje proceduru Sporazuma o svemiru, jer naša zemlja nije država potpisnica.