Zatvor
shutterstock
Zatvor, Foto: shutterstock

Vrhovni sud u Dnaskoj osudio je nemenovanog (za medije) muškarca na četiri meseca zatvora zbog toga što je kašljao u dva policajca uz povike: "Korona, korona!", tokom rutinske kontrole saobraćaja u martu 2019. godine.

Incident koji se dogodio kada je zemlja bila u potpunosti zaključana zbog pandemije koronavirusa, doveo je do toga da počinilac bude uhapšen pod optužbom za preteće ponašanje, iako je kasnije test pokazao da je bio negativan na prisustvo virusa.

Najpre je oslobođen optužbi u lokalnom sudu, ali kasnije, neimenovani muškarac je osuđen na procesu pred Vrhovnim sudom. Tužioci su tražili zatvor u trajanju od tri do pet meseci.

Drugi slični incidenti prijavljeni su u Danskoj tokom prošle godine, što je delimično odražavalo opadanje poverenja javnosti u vladino rešavanje krize koju je donela pandemija, piše Gardijan.

Slični slučajevi prijavljeni su i u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.

Engleske i velške policijske snage registrovale su 200 slučajeva nedeljno pljuvanja ili kašljanja na policajce – kojima su prestupnici govorili da su zaraženi koronavirusom.

BONUS VIDEO